Upiekłam bułki z marchewką, obficie posypane nasionami w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek. Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły.
Chleb marchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na chleb marchewkowy. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej to przepis na bułki z marchewką i nasionami.
Bułki z marchewką
na 24 bułki
Składniki:
700 g pszennej mąki
200 g mąki graham
50 g drożdży
550 – 600 ml zimnej wody
1 łyżka melasy lub miodu
250 g utartej marchewki
1 łyżka soli
rozmącone jajko
3 łyżki mieszanych nasion
Rozpuść drożdże w wodzie (w mniejszej ilości) wraz z melasą. Dodaj obie mąki i drobno startą marchewkę. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące ale też swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. W miarę potrzeby dodaj więcej wody lub mąki.
Zagniataj ciasta ręcznie lub w robocie używając haka do mieszania. Czas zagniatania to około 15 minut. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż wyrośnięte ciasto na oprószoną stolnicę, złóż w kopertę, odczekaj 10 minut, po czym rozwałkuj ciasto lub rozciągnij palcami na prostokąt wielkości dużej blachy do pieczenia.
Przełóż ciasto na blachę, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp nasionami (u mnie sesam biały i czarny, mak, siemie lniane, płatki z jęczmiennej kaszy) podziel na kwadraty, a te na trójkąty. Przykryj chleb i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzej piekarnik na 225ºC na termoobieg i piecz chleb przez około 25 – 30 minut , w zależności od piekarnika. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia. Ostudzony chleb rozdziel na bułki- trójkąty.
7 komentarzy
Ale fajne bułeczki. Coś pysznego :-)
Polecam na śniadanie!
Świetne,lubię.
Japp!
Lubię bulki ale czasu mam za mało… Choć może w niedziele coś się znajdzie. Twoje bułeczki wzywają do zrobienia ich :-)
No tak pieczenie wymaga czasu…
Moja ulubiona przekąska :)