Wypiekam chleb regularnie, a chleb na zakwasie lubię najbardziej. Chleb na zakwasie zawsze pięknie wyrasta, zachowuje długo świeżość i ma puszystą strukturę. Chleb pieczony na zakwasie to wyzwanie, a jak się uda to niesamowita radocha i dla oka i dla podniebienia.
Dzisiaj upiekłam chleb pszenny dla leniwców takich jak ja. Jak mi się nie chce formować zgrabnych bułeczek czy równiutkich bochenków to rozciągam chlebowe ciasto w prostokąt wielkości blachy do pieczenia i dzielę nie do końca na w miarę równe kwadraty. Chleb pięknie wyrasta, a po upieczeniu lekko się odrywa. Spróbujcie!
Z tego przepisu można upiec bagietki, bułki jak również bochenki.
Pszenny chleb na zakwasie
20 kawałków
Składniki:
800 g pszennej mąki do chleba
½ l wody
300 g żytniego zakwasu, tutaj przepis
1 łyżka soli
3 łyżki różnych nasion i pestek do posypania, u mnie czarny sezam i dynia
Rozpuść zakwas w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Po 5 minutach dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut. Jeśli już się pojawiają nitki glutenu, ciasto jest gotowe do wyrastania. Przykryj folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 90 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z naczynia i złóż kilka razy, rozciągając ciasto w prostokąt an następnie składając w kopertę. Włóż do naczynia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie powtórz czynność składania. Po 15 minutach rozciągnij ciasto w prostokąt i przełóż na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem.
Szpatułką do chleba lub nożem natnij chleb na 20 kwadratów. Posmaruj wodą z rozpuszczonym miodem i posyp nasionami. Pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na godzinę. Piecz chleb w nagrzanym na 250ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 minut.
2 komentarze
Bułeczki wyglądają świetnie, naprawdę super zjęcia – gratuluję!
wygląda świetnie!
ja przymierzam się właśnie do upieczenia chlebka :) być może skorzystam z Twojego przepisu jeśli mogę :)