Uwielbiam piec cienkie placki, które pieszczotliwie nazywam podpłomykami. Dzisiaj proponuję przepis na podpłomyki z zaatar. Tego rodzaju chlebki piekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet piekę podpłomyki na grillu zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować je na cienkie placki.
Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
Mimo wszystko do wypieku tego rodzaju chleba najlepiej pasuje pszenna mąka. Można się pokusić i wybrać mąkę wysoko proteinową. Taką mąkę można kupić z szanujących się młynów, gdzie zboże mieli się przy pomocy kamienia. Mąka jest jakby cięższa, ale chleb z niej upieczony, baaardzo smaczny! Podpłomyki wyrastają o wiele lepiej, przy użyciu mąki wysoko proteinowej.
Podpłomyki z za’atarem – Chrupiące i aromatyczne – idealne na każdą porę dnia!
Podpłomyki z zaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie pasuje do wszelkich dipów. Smakuje jak bajka z domowym hummusem!
Składniki:
Podpłomyki
900 g pszennej mąki wysoko proteinowej
50 g świeżych drożdży
500-600 ml zimnej wody
1 łyżka miodu
50 ml oliwy
1 łyżka soli
Do posmarowania
4 łyżki zaatar
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól morska do posypania
Przygotowanie:
- Rozpuścić drożdże w zimnej wodzie. Dodać miód, oliwę i wymieszać. Wlać drożdże do misy, wsypać mąkę i zarobić ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka. Dodać sól i zagniatać dalej. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo jest je formować. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie wsypać zaatar do moździerza, dodać pokrojony czosnek i oliwę. Gnieść do połączenia składników.
- Wyłożyć wyrośnięte na oprószoną mąką stolnicę, złożyć kilka razy i pozostawić ciasto na 10 minut. Potem podzielić ciasto na porcje i rozciągając palcami formować placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (potrzebujesz dwie blaszki od piekarnika).
- Przykryć placki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na 250ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Posmarować placki przyprawą i posypać solą. Wstawić blaszki do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor.
- Upieczone i ostudzone podpłomyki serwować z domowym hummusem i oliwkami.
18 komentarzy
z wielką chęcią bym spróbowała :)
Polecam upiec!
O jacie ale mi się zachciało :) Uwielbiam takie proste tradycyjne jedzenie
Ja też!
Bardzo apetycznie wyglądają :) Zjadłabym :)
Polecam!
Takich podplomykow to nie odmowie!
Wow!
O, to muszę spróbować. Mam nawet za’atar :)
Pewnie!
takie ciepłe tp pychotka!!!
Jasne!
Właśnie jak tylko je zobaczyłyśmy to stwierdziłyśmy, że z hummusem muszą smakować wybitnie :D
A wskazówki do pieczenia na grillu? :)
Piekąc bhleb na grillu robię cieńsze placki, rozciągam palcami lub wałkuję i piekę na kratce od grilla po 2-3 minuty po każdej stronie. Grill powinien dobrze się żarzyć.
Dziękuję!
Świetny dodatek do grillowanych dań!
No właśnie!