Uwielbiam piec cienkie placki, które pieszczotliwie nazywam podpłomykami. Dzisiaj proponuję przepis na podpłomyki z zaatar. Tego rodzaju chlebki piekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet piekę podpłomyki na grillu zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować je na cienkie placki.
Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
Mimo wszystko do wypieku tego rodzaju chleba najlepiej pasuje pszenna mąka. Można się pokusić i wybrać mąkę wysoko proteinową. Taką mąkę można kupić z szanujących się młynów, gdzie zboże mieli się przy pomocy kamienia. Mąka jest jakby cięższa, ale chleb z niej upieczony, baaardzo smaczny! Podpłomyki wyrastają o wiele lepiej, przy użyciu mąki wysoko proteinowej.
Podpłomyki z zaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie pasuje do wszelkich dipów. Smakuje jak bajka z domowym hummusem!
Podpłomyki z zaatar
12-14 placków
Składniki:
900 g pszennej mąki wysoko proteinowej
50 g świeżych drożdży
500-600 ml zimnej wody
1 łyżka miodu
50 ml oliwy
1 łyżka soli
Do posmarowania
4 łyżki zaatar
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól morska do posypania
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj miód, oliwę i wymieszaj. Wlej drożdże do misy, wsyp mąkę i zarób ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka. Dodaj sól i zagniataj dalej. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo je uformować. Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie wsyp zaatar do moździerza, dodaj pokrojony czosnek i oliwę. Gnieć do połączenia składników.
Wyłóż wyrośnięte na oprószoną mąką stolnicę, złóż kilka razy i pozostaw ciasto na 10 minut. Podziel ciasto na porcje i rozciągając palcami formuj placki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (potrzebujesz dwie blaszki od piekarnika). Przykryj placki ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Posmaruj placki przyprawą i posyp solą. Wstaw blaszki do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut na złoty kolor.
18 komentarzy
z wielką chęcią bym spróbowała :)
Polecam upiec!
O jacie ale mi się zachciało :) Uwielbiam takie proste tradycyjne jedzenie
Ja też!
Bardzo apetycznie wyglądają :) Zjadłabym :)
Polecam!
Takich podplomykow to nie odmowie!
Wow!
O, to muszę spróbować. Mam nawet za’atar :)
Pewnie!
takie ciepłe tp pychotka!!!
Jasne!
Właśnie jak tylko je zobaczyłyśmy to stwierdziłyśmy, że z hummusem muszą smakować wybitnie :D
A wskazówki do pieczenia na grillu? :)
Piekąc bhleb na grillu robię cieńsze placki, rozciągam palcami lub wałkuję i piekę na kratce od grilla po 2-3 minuty po każdej stronie. Grill powinien dobrze się żarzyć.
Dziękuję!
Świetny dodatek do grillowanych dań!
No właśnie!