401
Czas na chleb kochani! Wypiekam chleb co najmniej dwa razy w tygodniu i za każdym razem próbuję upiec jakiś inny chleb, najczęściej chleb na zakwasie, ale nie pogardzę chlebem na drożdżach.
Uwielbiam żytni chleb ale jakoś tak się złożyło, że jeszcze nie piekłam żytniego chleba wyłącznie z żytniej mąki. Dzisiejszy przepis to właśnie super żytni chleb na zakwasie z rodzynkami , z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Chleb na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni i z każdym dniem jak ja to mówię”dojrzewa” w smaku. Na dobrą sprawę, kiedy chleb już się kończy to jest najlepszy.
Przepis na żytni chleb na zakwasie z rodzynkami
Składniki:
na 1 chleb
Zaczyn
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej
- 200 g zimnej wody
Chleb żytni
- zaczyn z poprzedniego dnia
- 180 g mąki razowej
- 200 g zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 100 g rodzynek
- różne nasiona do posypania
- olej do posmarowania foremki,
- otręby żytnie do posypania foremki i chleba
Wykonanie:
- Z mąki, wody i żytniego zakwasu zrób zaczyn, mieszając składniki łyżką. Przykryj folią i pozostaw w pokojowej temperaturze na 18 godzin, najlepiej na noc.
- Na drugi dzień dodaj do zaczynu mąkę razową, wodę, sól i rodzynki. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Jeżeli masa jest za gęsta dolej wody, ale nie za dużo.
- Podłużną foremkę wysmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż masę do tak przygotowanej foremki. Wygładź wierzch chleba, posyp nasionami i otrębami. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na kilka godzin 4 – 8 godzin w zależności od aktywności zakwasu. Mój chleb podwoił objętość po 3 godzinach.
- Piecz chleb na 200ºC przez 40 minut.
4 komentarze
Wygląda przepysznie :) Przepis zapisuję i zapraszam na mojego bloga: simplicite.pl Pozdrawiam :)
O dziękuję! Zaraz wpadnę do ciebie!
taki z rodzynkami to coś dla mnie
Bardzo lubię chleb z suszonymi owocami