Po powrocie z urlopu pierwsze co zrobiłam to nowy zakwas żytni. Bardzo aktywny zakwas odrazu wykorzystałam do wypieku chleba. Upiekłam bardzo prosty i smaczny chleb oliwkowy z dodatkiem oliwy i czarnych oliwek. Chleb nie wymaga zagniatania. Wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki, a następnie wyłożyć chleb do formy i pozostawić do wyrośnięcia. Piekłam niedawno duński chleb żytni tą samą metodą
Chleb oliwkowy na zakwasie pięknie wyrasta jeśli zakwas jest aktywny. Nie masz pewności, że zakwas jest wystarczająco aktywny najlepiej go dokarmić na dobę przed pieczeniem. Aktywny zakwas „pracuje” i wytwarza mnóstwo bąbelków powietrza na powierzchni. Mój zakwas właśnie taki jest, w porywach nawet uciekł z naczynia…więc nie musiałam dodawać drożdży.
Zdjęcia poniżej są tak świeże jak ten chleb. Chleb oliwkowy jest puszysty, z dziurami i z delikatnym posmakiem oliwy.
Przepis na chleb oliwkowy na zakwasie
Składniki:
na podłużną foremkę o pojemności 1,5 litra
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki żytniej, ponad 700
- 100 ml aktywnego zakwasu żytniego
- 2 g świeżych drożdży, w przypadku zakwasu o wątpliwej mocy
- 300 – 400 ml wody, zimnej
- 1 łyżka oliwy
- 1 ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych drobno
- pestki słonecznika posypania
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj najpierw 300 ml wody. Jeśli ciasto chlebowe jest twarde dodaj wtedy więcej wody. Wymieszane ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, posyp słoneczkiem. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na 5 – 6 godzin. Czas wyrastania chleba zależy od aktywności zakwasu jak również od temperatury otoczenia, w którym chleb wyrasta.
- Piecz chleb w piekarniku najpierw na 220ºC przez 15 minut (varmluftsugn), zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz chleb jeszcze przez około 40 minut.
- Wyjmij chleb z formy i ostudź na metalowej kratce.
5 komentarzy
wygląda idealnie
Dzięki Iza
Ja robiłem taki chlebek :) jest boski !
Dzięki!
A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam