425
Scones, które do tej pory piekłam zawsze zawierały dużo masła, aż tu trafiłam na przepis na pyszne scones z cynamonem. Po małej modyfikacji przepisu oczywiście zaraz je upiekłam. Są naprawdę dobre i na pewno bardziej dietetyczne niż tradycyjne angielskie scones.
Przepis na scones z cynamonem
Składniki:
na 8 scones
- 125 ml jogurtu, pitnego o naturalnym smaku
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko + 1 do posmarowania
- 250 ml mąki pszennej
- 200 ml mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 ml mąki graham
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 45 g masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek cukru pudru
- około 1 łyżki mleka do lukieru
Wykonanie:
- Wymieszaj jogurt, jajko, ekstrakt waniliowy i oba cukry. W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Połącz lekko po czym dodaj mokre składniki i wyrób lekkie ciasto.
- Nie ugniataj nadmiernie, połącz jedynie wszystkie składniki palcami.
- Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem, uformuj krąg i podziel na 8 kawałków. Posmaruj scones jajkiem.
- Piecz cynamonowe scones w piekarniku na 180º C (termoobieg) przez 15- 20 minut.
- Podawaj scones lekko ciepłe z serkiem lub dżemem.
5 komentarzy
Uwielbiam cynamon, coś dla mnie!
Ja też bardzo lubię cynamon!
aż chce się porwac z talerza
Ja też nie mogłam się skupić jak robiłam zdjęcia!
Z cynamonem? Muszą więc smakować wspaniale! Pozdrawiam :)