372
Chyba juz sie przekonaliscie o mojej miłości do szafranowych wypiekow. Dzisiaj na sniadanie upieklam scones… szafranowe z nutka waniliowa. Wyszly mi super, lekko suche i subtelnie słodkie, doskonałe do glöggu czy kubka czarnej, swiezo zaparzonej kawy.
Szafranowe scones przyciagaja wzrok nie tylko swoim pieknym, zlotym kolorem, ale rowniez zapachem.
Szafranowe scones zreszta jak i inne smakowe rodzaje scones smakuja najlepiej lekko przestudzone.
Przepis na szafranowe scones z zurawina
Skladniki:
4 sztuki
- 1 dl mleka
- 0,5 g szafranu
- 200 g maki
- ½ lyzeczki waniliowego extraktu
- szczypta soli
- ½ lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzki brazowego jasnego cukru + 1 lyzka do posypania
- 60 g zimnego masla
- 1 jajko
- 1 dl suszonej zurawiny
Wykonanie:
- Podgrzej mleko z szafranem, ostudz.
- Wymieszaj suche skladniki i dodaj zimne, rozdrobnione maslo. Polacz nie uganiatajac. Dodaj szafranowe mleko i jajko.Uformuj placek o grubosci 2 cm i podziel na 4 scones. Ja wycielam moje scones w ksztalcie serca. Piecz szafranowe scones na 225 stopni (termoobieg) przez 10 minut.
1 Komentarz
Przepadam za scounes :). Z szafranem musza byc przepyszne. Pozdrowienia :)