Babka ucierana z suszonymi owocami i orzechami, czyli pospolicie zwana babka z bakaliami jest moim tradycyjnym swiatecznym wypiekiem. Tym razem wyprobowalam babke z zurawina i wloskimi orzechami z dodatkiem mlecznej czekolady i zgniecionego banana. Babka wyszla mi bardzo wilgotna i puszysta.
Babka ucierana z czekolada, zurawina i orzechami
Skladniki:
- 150 g masła, roztopionego
- 175 g mąki
- 175 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże banany
- 100 g czekolady mlecznej
- garść orzechów wloskich
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 lyzki likieru wiśniowego , opcjonalnie
Do dekoracji
- lukier z cukru pudru i wody
- zurawina i orzechy
Wykonanie:
- Namocz zurawine w wisniowym likierze lub w innym alkoholu. Zamiast alkoholu mozesz rowniez uzyc jakiegos soku.
- Utrzyj jajka z cukrem do bialosci. Dodaj roztopione schlodzone maslo i lekko zgniecione banany.
- Wymieszaj make z proszkiem i soda oraz grubo posiekanymi wloskimi orzechami i mleczna czekolada. Dodaj do masy jajeczno maslanej i delikatnie wymieszaj. Na koncu dodaj zurawine.
- Wyloz mase do babkowej foremki wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka.
- Piecz babke na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut. Sprawdz patyczkiem czy ciasto jest suche.
- Udekoruj ciasto lukrem, zurawina i orzechami
5 komentarzy
z takim wnętrzem to musi być pyszna ta babka
uwielbiam ciasta z bakaliami. Za to ogólnie lubię święta. Ale bakalie jak dla mnie to nie moga być te sklepowe, lubie tylko te naprawdę świeże, poza tym lubię też takie troche dziwne, dlatego kupuje tu http://panorzeszek.pl/kategoria/zdrowe-przekaski-zestawy
wspaniały przepis…pozwól , że się zainspiruję ku uciesze moich łakomczuchów :)
Alez oczywiscie!
pyszności, chciałabym umiec piec, mi to tylko z ciast wychodzą takie rzeczy jak ten koszyczek na stronie http://www.panorzeszek.pl. ten pełen bakali. Jedyne ciasto jakie w życiu zrobiłam, to sernik na zimno ;(