Dzisiaj budzetowka

Dzisiaj budzetowka czyli oszczedny szybki obiad z kielbasa i ziemniakami. Moje dzieci uwielbiaja kielbase, smazona czy z grilla nie gra roli. Mamy tu w Szwecji kielbase zblizona smakiem do polskich parowek. Nazywa sie falukorv i jest  najpopularniejsza kielbasa w szwedzkiej kuchni. Dzieci w szkole maja przynajmniej raz w tygodniu obiad wlasnie z ta kielbasa w postaci smazonych plastrow, podanych z ziemniaczanym puree i ketchupem. Nic nadzwyczajnego, ale ulubione danie dzieci i doroslych.

No coz moja kuchnia jest troche bardziej zaawansowana, wiec wymyslilam zapiekanke z ziemniakow i kielbasy.  Calosc podlalam smietanka, ktora nabrala smaku i koloru i przeistoczyla sie w bardzo smaczny sos. Zapiekanka nie moze obyc sie bez sera. Wybralam tym razem bardzo kremowy serek z duza zawartoscia tluszczu. Pieknie sie rozplynal przez co i sos nabral odpowiedniej konsystencji.

Przepis zapiekanka ziemniaczana z kielbasa 

Skladniki:

na 5 porcji

  • 800 g kielbasy do smazenia
  • 1 kg ziemniakow
  • 2 sredniej wielkosci cebule
  • 300 ml smietanki
  • 200 ml startego zoltego sera, bardzo kremowego
  • 2 lyzki posiekanego szczypiorku
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pokroj kielbase w skosne talarki, 1cm grubosci i zrumien na patelni z obu stron.
  • Obierz ziemniaki i cebule, pokroj, rowniez w talarki.
  • Wysmaruj foremke o srednicy 30 cm maslem i ukladaj na przemian kielbase, ziemniaki i cebule, na sztorc. Posol i popieprz. Posyp zapiekanke szczypiorkiem i podlej smietanka.
  • Na koniec posyp zapiekanke startym serem i zapiecz w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut, az ziemniaki beda miekkie. Mozna rowniez przykryc zapiekanke aluminiowa folia, aby skrocic czas przygotowania.

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *