Warzywna zapiekanka do obiadu to smaczna przystawka na gorąco do mięsa lub ryby. Kremowa zapiekanka do obiadu zastąpi sos. Lubię jeść zmieniali w takiej postaci, a w dodatku połączyć je jeszcze z innymi warzywami. Do tej zapiekanki dodałam bataty i cukinię.
Sos do zapiekanki stanowi śmietanka i rozpuszczony mascarpone doprawiony cebulą i białym pieprzem. Zazwyczaj piekę zapiekankę długo i w średnio nagrzanym piekarniku. Do tego przepisu pasują ziemniaki mączyste, które stają szybciej miękkie. Uwalniają też więcej skrobii, przez co zapiekanka staje się jeszcze bardziej kremowa.
W mojej rodzinie jest widoczny podział na tych co lubią ziemniaki i na tych co wolą ryż. Osobiście lubię zapiekanki z ziemniaków, zwłaszcza szwedzką zapiekankę ziemniaczaną na święta, ale wolę młode ziemniaki. Póki co cieszę się warzywną zapiekanką.
Warzywna zapiekanka
4 porcje
Składniki:
700 g ziemniaków
300 g batatów, 1 średniej wielkości
400 g cukinia, jedna średniej wielkości
1 cebula
200 g mascarpone
250 ml śmietanki, 30% tł.
1 łyżeczka białego pieprzu
½ łyżeczki cebuli granulowanej
2 łyżeczki soli
50 g parmezanu
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki masła
Pokroić cukinię na 0,5 cm grube plasterki i lekko podsmażyć na maśle. Cebulę, ziemniaki i bataty pokroić na cienkie plasterki. Foremkę o rozmiarach 18 cm x 25 cm posmarować masłem. Ułożyć warzywa na przemian w trzech rzędach.
Zagotować śmietankę i rozpuścić w niej mascarpone. Doprawić sos cebulą granulowaną, białym pieprzem, łyżką świeżego tymianku i polać nim warzywa. Wierzch zapiekanki posypać startym parmezanem.
Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 150ºC. Piec przez około 50 minut na złoty kolor. Wyjąć zapiekankę i posypać resztą tymianku. Smacznego!