Dzisiaj trochę inna zapiekanka z soczewicą zamiast makaronu.Typowa zapiekanka LCHF ale mi nie przeszkadza zjeść ją z kawałkiem pysznego chlebka.
Zapiekanka nie jest pracochłonna, co jest jej główną zaletą. Takie potrawy szybkie w wykonaniu to coś dla mnie, bo w ciągu tygodnia mam niewiele czasu na gotowanie. Oto przepis:
Zapiekanka z soczewicy
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 100 g szynki
- 140 g wędzonego boczku
- 100 g startego cheddar
- 20 g startego parmesanu
- 2 pomidory
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
- Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie. Czerwoną soczewicę gotuje się bardzo szybko i po 10 minutach jest już miękka.
- Pieczarki, cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, aż pieczarki odparują.
- Boczek pokrój w kostkę i stop na patelni. Szynkę pokrój i również podsmaż.
- Gotowe nadzienie wymieszaj. Foremkę o wymiarach 18 cm x 25 cm posmaruj tłuszczem. Na dno wyłóż połowę soczewicy, posyp częścią sera cheddar, następnie wyłóż całe nadzienie. Posyp serami i przykryj resztą soczewicy.
- Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory i posyp resztką sera.
- Podpiecz zapiekankę na 200ºC przez 20 minut. Gotową zapiekankę posyp szczypiorkiem dymką.
3 komentarze
Wspanialy przepis :) zapisuje do zrobienia!
Pozdrawiam :)
Dziekuje Mysia!
wygląda bardzo smacznie ;)