Zapiekanka – jak wykorzystać resztki sosu bolognese

Dzisiaj mam dla Was bardzo fajny przepis na wykorzystanie resztek sosu bolognese. Zapiekanka z naleśników faszerowanych bolognese i serem to kolejny pomysł na wykorzystanie resztek ale i na nadziewane naleśniki. Co prawda naleśniki u mnie nie poleżą ale sos bolognese faktycznie gotuję praktycznie z podwójnej porcji. Zapiekanka jest bardzo fajnym daniem, a tą można przygotować na dzień wcześniej i potem tylko posypać mozzarellą i zapiec. Prawda, że szybka i fajna zapiekanka? Zapiekanka z naleśników to danie, które przypadnie do smaku dzieciom i rodzicom.

zapiekanka z naleśników

Do zapiekanki z naleśników można wykorzystać naleśniki z ciecierzycy, jeśli chcecie aby danie było pozbawione glutenu i dostosowane do diety. Ja akurat użyłam pszennych naleśników, choć te z mąki cieciorki bardzo lubię ale akurat skończyły mi się jej zapasy. Jeśli się okaże, że macie za mało sosu bolognese to zawsze możecie zrobić burgery bolognese.

zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka z naleśników

Składniki:

8 naleśników, tutaj przepis

resztki sosu bolognese, około 600 g, tutaj przepis

150 g żółtego sera

200 g mozzarella

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1 łyżka masła do wysmarowania formy

Do podania

sałata

koktajlowe pomidorki

nadziewane naleśniki zapiekane

Usmaż naleśniki nieco grubsze niż zazwyczaj. Każdy naleśnik posyp żółtym serem i obłóż sosem bolognese, około 2 czubate łyżki. Zwiń  naleśniki i każdy pokrój na 3 części. Formę żaroodporną wysmaruj masłem i układaj naleśniki na „stojąco”. Posyp zapiekankę utartą mozzarellą i natką pietruszki. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 10 minut. Ser powinien być rozpuszczony i ciągnący. Podaj zapiekankę z sałatą i pomidorami.

 

 

 

 

SparaSpara

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.