Naleśniki bezglutenowe z ciecierzycy to pyszne i błyskawiczne danie. W mojej rodzinie tolerujemy gluten ale naleśniki z ciecierzycy są wyjątkowo smaczne, więc robię je często.
Naleśniki z ciecierzycy to smaczny posiłek na słodko i na wytrawnie. Lubię je z twarogiem i dżemem, a moje dzieci z nutellą. Na śniadanie, na podwieczorek czy na deser. Jeśli więc lubicie ciecierzycę to polecam skorzystać z tego przepisu, bo naleśniki są naprawdę pyszne! Przyrządzam je często, właśnie ze względu na mąkę cieciorkę, bo lubię jej smak.
Naleśniki bezglutenowe
Składniki:
7,5 dl mąki z ciecierzycy
2,5 dl skrobii kukurydzianej
5 dl mleka
5 dl wody
100 ml oleju, u mnie rzepakowy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj i odstaw na godzinę. Używając oleju w spray zwilż nim patelnię. Smaż cienkie naleśniki po obu stronach. Podawaj na słodko lub wytrawnie.
1 Komentarz
Lubię robić naleśniki z ciecierzycy, ale jakoś zawsze jem je na słono. spróbuję tym razem słodkiego wariantu :)