Domowa tortlilla z wołowiną to wspaniałe jedzonko dla całej rodzinki. Domowe tacos lubią pewnie wszyscy bez wyjątku. Świeżo upieczona domowa tortilla obłożona wołowiną to danie dla miłośników mięsa. Proponuję rare medium stek. Mięso w takiej postaci mogę jeść codziennie! Idealne do tortlilla!
Przyznam, że jak jestem nieczasowa to kupuję tortilla, ale domowa tortilla jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. Więc kiedy już mam czas staram się zawsze przyrządzić domowe tortillas. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że smak domowej tortilla to zupełnie coś innego. To nic trudnego samemu upiec tortilla. Placki można z powodzeniem zamrozić, więc czemu poprzestać na jednej porcji, kiedy można upiec więcej i zrobić zapasy.
Domowa tortilla
10 sztuk
Składniki:
500 g pszennej mąki
230 ml wrzątku
2 ½ łyżki oleju, u mnie rzepakowy
1 łyżeczka soli
Mąkę i sól wymieszaj. Do wrzątku wlej olej, a następnie dodaj do mąki. Zagniataj ręcznie lub użyj kuchennego asystenta, co jest wygodniejsze i z uwagi na użycie wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji.
Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę i włóż do foliowej torebki. W ten sposób placki będą ciepłe i miękkie do podania. Niewykorzystane tortilla zamroź.
9 komentarzy
Apetycznie, kolorowo podane tortille :) Zawsze, co domowe placki to domowe :)
Też tak myślę!
Pyszna. Sama też czasem robię i co domowe to uważam, że najlepsze :)
Pewnie!
Jak to pięknie kolorowo i wakacyjnie wygląda :}
znakomita!!
Polecam!
ale banalnie proste a ja zawsze kupuje w sklepie;) dzięki za przepis;)
Masa rację, banalnie proste!