Wreszcie weekend, początek nowego miesiąca, gość w domu, a co się dzieje w mojej kuchni? Pachnie pizza z boczkiem. Domowa pizza to u nas tradycyjna potrawa na weekend. Dodam, że pizza z boczkiem może być smacznym daniem dla osób, które lubią te składniki. Boczek, jako mięso dodaje do pizzy dodatkowego smaku i konsystencji, a jeśli jest to boczek wędzony to pizza jest na pewno pyszna i aromatyczna.
Dzisiaj upiekłam pizzę na suszonych drożdżach, które sprawdzają się równie dobrze jak świeże drożdże. Czasami używam do ciasta zakwasu. Pizza na zakwasie jest nie mniej smaczna, ale ciasto wyrasta nieco dłużej, dlatego najczęściej przyrządzam ciasto na pizzę na drożdżach.
Pizza z boczkiem obok wędzonego boczku zawiera również zieloną paprykę, cebulę, pieczarki i szynkę. Pizzę można nadziać, czym tylko się chce. Piekę pizzę z łososiem. W sezonie na nowalijki króluje pizza ze szparagami.
Do pizzy można również wybrać alternatywny sos zamiast pomidorowego. Smacznym dowodem jest pizza z romesco oraz pizza bianco. Tak, ze zwykłej pizzy z sosem pomidorowym, serem i szynką można naprawdę wyczarować pyszne danie na obiad lub na kolację.
Pizza z boczkiem i papryką
1 rodzinna pizza, 4 porcje
Składniki:
450 g mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
250 ml ciepłej wody
1½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 zielona papryka
4 pieczarki
1 cebula
200 g wędzonego boczku
150 g szynki
300 g mozzarella
1 łyżka suszonego oregano
suszone płatki chili do smaku
Sos do pizzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
Nastawić piekarnik na 250ºC. Jeśli macie zamiar piec pizzę na kamieniu to trzeba nagrzać go w piekarniku conajmniej przez godzinę. Wymieszać w misce mąkę z solą. Suszone drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Dodać oliwę do rozpuszczonych drożdży i wlać płyn do mąki. Zagnieść ciasto i pozostawić je w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować sos. Wymieszać pomidory z puszki z ziołami, czosnkiem i doprawić solą, pieprzem, po czym zmiksować w blenderze na gładką konsystencję.
Przygotować składniki na pizzę. Pokroić pieczarki, cebulę, paprykę, szynkę. Boczek pokroić na cienkie plastry. Zetrzeć mozzarellę na tarce.
Rozciągnąć lub rozwałkować ciasto na okrągły placek, na tyle duży, aby zmieścił się na kamieniu do pizzy lub blasze do pieczenia, również wcześniej nagrzanej w piekarniku.
Rozprowadzić sos pomidorowy na spodzie pizzy. Dodać pokrojone składniki na wierzch pizzy i posypać serem. Piec pizzę w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione, a ser stopiony i złocisty.
Wyjąć pizzę z piekarnika, pokroić na kawałki i jeść na ciepło. Smacznego!