Słodka chałka sezamowa to delikatne, maślane pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Cieszy oko i smakuje bosko. Uwielbiam świeże pieczywo posmarowane masłem i dżemem. Przepyszne śniadanie na niedzielę. Maślana chałka przypomina brioche, ponieważ zawiera sporo masła. Jest również bardzo puszysta.
Czy chałka to ciasto drożdżowe?
Słodka chałka sezamowa
2 sztuki
Składniki:
450 g pszennej mąki
25 g świeżych drożdży
2 żółtka + jajko do posmarowania
270 ml ciepłego mleka
150 g masła
2 łyżeczki soli
70 g cukru
3 łyżki sezamu do posypania
½ łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z cukrem i dodać rozczyn, po czym żółtka i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodawać po kawałku miękkie masło. Zagniatać, aż ciasto wchłonie tłuszcz, po czym przykryć naczynie folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut.
Nastawić piekarnik na 200ºC. Wyrośnięta ciasto złożyć dwa razy w kopertę, po czym podzielić na dwie części. Każdą część podzielić na 3 równe części i uformować z nich grube rulony, z których następnie zapleść warkocz. Ułożyć chałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wstawić chałki do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. Upieczone chałki ostudzić na metalowej kratce. Smacznego!