507
Przejrzałam moje przepisy i stwierdziłam, że nie mam jeszcze przepisu na ciabatta. Mąka durum i oliwa z oliwek to podstawowe artykuły, aby upiec ten słynny włoski chleb w ksztacie podeszwy od buta.
Zdecydowałam się na ciabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podobnie jak inne włoskie chleby również ciabatta ma wiele różnych wcieleń. Z mojego przepisu upiekłam cztery duże, aromatyczne ciabatta.
Przepis na ciabatta z suszonymi pomidorami i bazylią
Składniki:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki durum
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 7 dl wody
- 50 g suszonych pomidorów
- garść świeżych liści bazylii
Wykonanie:
- Drożdże wymieszaj z letnią wodą, oliwą z oliwek i solą w misce.
- Dodaj obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto.
- Posiekaj suszone pomidory i liście bazylii i wymieszaj z ciastem. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyjmij ciasto na posypaną mąką blat i podziel na cztery równe części. Moje miały około 500 gramów każda.
- Kształtuj ciasto na ciabatta na kształt podeszwy.
- Piecz ciabatta na 220 ° (temoobieg), około 10 minut, następnie zwiększ temperaturę do 250 º C i piecz jeszcze 10 minut.
Ciabatta to płaski chlebek, który idealnie pasuje do zapiekanych kanapek typu panini.
3 komentarze
Piękna i pyszna!
Uwielbiam.
O dziekuje! Jak fajnie, ze do mnie zawitalas
Super! Muszę przetestować koniecznie :)