Muszę przyznać, że pieczenie chleba staje się powoli moją pasją, upiekłam chleb z boczkiem. Takiego chleba nawet jeszcze nie jadłam! Kiedyś musi być pierwszy raz.
Wczoraj zakończyły się międzynarodowe targi książki w Göteborgu, które miałam przyjemność odwiedzić. Jakby inaczej , kiedy mieszkam dosłownie 200 metrów od Gothia Tower, gdzie targi mają swoją siedzibę.
Książek kucharskich tych dobrych i tych gorszych oczywiście w brud. Moja biblioteczka pęka w szwach, ale jednej książce nie mogłam się oprzeć i stałam się jej szczęśliwą posiadaczką. Mój nowy nabytek to książka o wypieku chleba na zakwasie, na poolishu i tego na drożdżach…wspaniała książka autorstwa szwedzkiego piekarza Jana Hedha, która już stała się dla mnie chlebową biblią. Natchniona przepisami i praktycznymi wskazówkami z książki upiekłam oto ten pszenny chleb z boczkiem, czosnkiem i pietruszką.
Chleb upiekłam na tak zwanym poolish. Metodę wypieku chleba na poolish opracowali polscy piekarze w 1840 roku, o czym autor książki nie omieszkał wspomnieć. Piekłam już chleb na poolish wcześniej i muszę przyznać, że chleb jest przepyszny, wypieczony, z chrupiącą skórką. Wymaga trochę pracy ale efekt jest bardzo smaczny!
Pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem
3 bochenki
Składniki:
Poolish
300 g zimnej wody
300 g mąki pszennej chlebowej
5 g świeżych drożdży
Chleb
cały poolish
700 g mąki pszennej chlebowej
6 g drożdży
2 ½ łyżeczki soli
300 g wody , ewentualnie dodatkowo 2 łyżki
3 łyżki posiekanej pietruszki
5 dużych ząbków czosnku
150 g boczku
Wymieszaj mąkę, drożdże i wodę w nieco głębszej misce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 – 5 godzin lub do lodówki na noc.
Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Czosnek w całości upiecz w piekarniku. Z pięciu czy cześciu ząbków wyciśnij miąższ. Resztę możesz wykorzystać do zupy czy jakieś pasty. Posiekaj pietruszkę.
Na drugi dzień wyrób ciasto na chleb. Do całego poolish dodaj wodę z rozpuszczonymi drożdżami, mąkę i sól. Zarób ciasto dosyć luzne, ale odchodzące lekko od ścianek naczynia. Ciasto musi być w miarę wilgotne aby mogło dobrze wyrastać. Podana ilość wody jest wstępna i w dużej mierze zależy od jakości mąki, jak szybko i ile wody wchłania mąka.
Wyrabiaj ciasto (ja, za pomocą asystenta kuchennego) przez 10 minut, po czym dodaj boczek, czosnek i pietruszkę. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
Przykryj miskę z chlebem folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Wyjmij chleb na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż ciasto chlebowe kilka razy. Włóż z powrotem do misy, przykryj folią i pozostaw w cieple na 40 minut.
Wyjmij ciasto chlebowe na stolnicę, podziel na 3 równe części. Złóż każdą część dwa razy, uformuj bochenki i umieść w podłużnych koszyczkach oprószonych mąką, lub ułóż na blaszy i podepszyj kuchenną ściereczką.
Pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 60 minut. Piecz chleb na 250ºC (temoobieg) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 35 minut. Spryskaj chleb wodą dwa razy podczas pieczenia.
Dobrze upieczony chleb wydaje charakterystyczny, głuchy odgłos jeśli popukasz w jego spód.
19 komentarzy
Gosiu,
cudowny chleb!
Może chciałabyś piec z nami wspólnie,co miesiąc?
Byłoby miło Cię goscić.
Pozdrowienia!
Bardzo chętnie! Pozdrawiam serdecznie!
Gosiu, ależ on jest piękny, wyrosniety, a na tym zdjęciu widac po prostu, że jeszcze rośnie, i pachnie.
Dziękuję za udział w liście :)
Już się w nim zakochałam…:)!
Mam ogromną ochotę na chleb z czosnkiem, ale ciągle chodzę do pracy i boję się, że hotelowi goście będą przede mną uciekać… ;)
Niemniej przepis zapisuję i może w końcu wypróbuję w weekend :)
ale ja Wam zazdroszczę tych chlebów…mnie nie wychodzą niestety
No trzeba mieć trochę cierpliwości. Mnie też odrazu nie wychodziły
Przymierzam się do zrobienia… czy drożdże do właściwego ciasta te 6g to też świeże czy suche (instant)?
Dorotko, użyłam świeżych drożdży. Wiem mało ale bochenki wyrosły piękne
Chleb wygląda obłędnie :). Mam bzika na punckie domowego pieczywa, właściwie nie kupujemy chleba czy bułek, zawsze staram się mieć swoje. Twój mnie zauraczył :). Robiłam kiedyś chleb z boczkiem i prażoną cebulą i był pyszny. Ten Twój musi być obłędny :D
Ja też piekę cały czas!
Na liście składników jest 5 dużych ząbków, ale nie jest napisane, czego. Znaczy się ja wiem, że potem jest, że czosnek, i że z samego tytułu można się domyślić, ale jednak :)
Właśnie się zagłębiam w przepis, bo chcę jutro takie cudo upiec :)
Tak Gin,miałam na myśli czosnek… już poprawiłam! Dziękuję!
Dosłownie przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika – ależ to cudo pachnie! Rewelacja :) Ogromnie dziękuję za przepis :)
Cieszę się bardzo!
cudo! :D Od razu połowę zjedliśmy z rodziną do masełka! :D Polecam serdecznie, masz świetne przepisy :)
O dziękuję! wasza stronka też mi się podoba.W nieborowskim pałacu byłam kilka razy…pochodzę z tamtych stron.
Przepięknie wygląda ten chleb,mam pytanie,czy drożdże suche również się nadadzą do zrobienia poolish? :)
Nie próbowałam ale powinny. 14 g suchych drożdży to jak 50 gram świeżych, więc zachowując proporcje powinno się udać. Mówiąc szczerze nie używam często suchych drożdży…