Mój dzień w kuchni zazwyczaj zaczyna się od wypieku chleba. Często przyrządzam ostre sosy i pasty, do których idealnie nadają się chlebki podpłomyki . Pieczywo z orientalnym touch jest bardzo aromatyczne. Placki można piec małe lub duże. Zazwyczaj moi goście muszą trochę popracować i odrywają chlebek upieczony w wersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże, że po brzegi można je napełnić awokado, fetą, suszonymi pomidorami…Posypać czarnuszką, rzucić kilka oliwek…
Ciasto na chlebki można rozwałkować wałkiem lub po prostu rozciągnąć palcami. Chlebki są rustykalne, gdzieniegdzie napuchnięte jak pita. Lubię pieczywo o nieregularnym kształcie. Można z nich zrobić kanapki i obłożyć je tym co tylko dusza zapragnie. Chlebki piekę na grillu lub w piekarniku w zależności od pory roku i czasu.
Chlebki z ciecierzycą
Składniki:
na 14 sztuk
250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
750 g mąki pszennej
50 świeżych drożdży
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
700 ml zimnej wody
1 łyżka soli
1 puszka ciecierzycy
Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Nasiona kolendry i kminu upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Do rozczynu dodaj oliwę, przyprawy, obie mąki i zarób ciasto ręcznie lub przy pomocy kuchennego miksera, użyj wtedy haka. Odcedź ciecierzycę, zgnieć lekko widelcem i z solą dodaj do ciasta. Zarabiaj ciasto aż wytworzą się nitki glutenu, około 15 minut. Ciasto powinno być lepkie ale lekko odchodzić od naczynia. Przykryj naczynie z ciastem folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut, następnie podziel ciasto na 14 kawałków. Uformuj kule i rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według piekarnika). Układaj placki na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 6-8 minut.
Upieczone placki zawiń w ściereczkę do wystygnięcia. Pieczywo można zamrozić. Chlebki idealnie pasują do hinduskiego curry.
6 komentarzy
Idealny, do tego pasta czy jakieś kotleciki jak falafele i dużo zieleniny , surowizny i raj :)
Jakie fajny.
Naprawdę bardzo mi się podobają.
Idealne na weekend.
Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo apetycznie wyglądają :) Mniam… :)
Chlebki wyglądają obłędnie!
Chętnie zjadłybyśmy z naszymi domowymi pomidorkami <3
Dla mnie to super przekąska :)