Placki z ricotta…Uwielbiam wszelkie placki i placuszki. Placki z ricotta to nowy przepis na amerykańskie pancakes, których dawno nie przyrządzałam. Ale dzisiaj jest niedziela,mam dużo czasu i mogę zrobić dzieciom placki na śniadanie. Bardzo lubię ricotta, a jeśli wolicie inny twarożek to z pewnością możecie go wykorzystać do tego przepisu.
Placuszki serowe są bardzo puszyste i smakują niemalże jak serniczki. Są delikatne w smaku. Amerykańskie pancakes zazwyczaj polewam syropem klonowym ale płynny miód smakuje w tym przypadku o wiele lepiej. Placki z ricotta to idealne śniadanie ale również smaczny deser. My jedliśmy placki z sorbetem z mango i borówkami.
Placki z ricotta
12 placków
Składniki:
100 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml mleka
250 g ricotta
otarta skórka z ½ cytryny
½ łyżeczki waniliowej pasty
2 łyżki masła do smażenia
Odważ mąkę i wymieszaj w naczyniu razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugim naczyniu wymieszaj jajka z serkiem i mlekiem za pomocą balonowej trzepaczki. Następnie wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Smaż okrągłe placki po obu stronach. Aby placki były równe użyj łyżki miarki o pojemności 50 ml lub patelni do smażenia placuszków.
10 komentarzy
Idealne na śniadanie:)
Smaczne połączenie a już w szczególności z borówkami :)
Wyglądają obłędnie! Kocham ricottę <3
śniadanie idealne :)
Prezentują się niesamowicie i tak na pewno smakują :) Rewelacja! :)
Bardzo mi się podobają te zdjęcia.
Przefajne placuszki. Z chęcią bym się skusiła! :)
Super! Sama bym chciała takie dziś na śniadanko.
Pozdrawiam cieplutko!
Ricotta to świetny dodatek do deserów, w weekend piekłam ciasto z ricottą.
Wyglądają bajecznie! :)
aż mi ślinka cieknie!
Od niedawna też dodajemy do wszelkich placuszków, babeczek czy ciast ricottę :D Nadaje super struktury i smaku :)
Śniadaniowe pyszności!!!