Sernik na zimno to idealne ciasto na lato. Bardzo lubię letnie serniczki bez pieczenia udekorowane sezonowymi owocami. Taki sernik na zimno mogę jeść codziennie! Dzisiejszy sernik na zimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem.
Sernik na zimno
Składniki:
1 duży sernik (foremka o średnicy 25 cm) lub 6 małych (metalowe obręcze o średnicy 12 cm)
Spód na sernik
150 g zmielonych digestive
50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
500 g sera ricotta lub twarogu
200 g cukru
10 listków żelatyny
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
½ l śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo
450 g sezonowych owoców
4 łyżki cukru
1 listek żelatyny
Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut , również żelatynę na owocowy sos. Digestive ciastka zmiksuj lub pokrusz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Ustaw metalowe obręcze na równej desce wyłożonej aluminiową folią. Napełnij je równomiernie pokruszonymi ciastkami lekko dociskając. Wstaw do lodówki.
Zmiksuj ricotta z wanilią, cukrem, sokiem z cytryny i otartą skórką. Odciśnij żelatynę z wody i lekko podgrzej do rozpuszczenia. Ubij śmietankę na pół sztywno, dodaj do masy serowej. Miksuj delikatnie dodając rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Wyjmij schłodzone spody i nie zdejmując obręcz wylej masę serową. Wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na godzinę. Serniczki stężeją szybciej niż duży sernik, więc sernik przytrzymaj dłużej w lodówce lub wstaw na noc.
Schłodzone serniki wyjmij z lodówki. Delikatnie zdejmij metalowe obręcze. Do 150 g mieszanych owoców jagodowych dodaj cukier i zmiksuj. Tak powstały sos można przetrzeć przez sito. Podgrzej sos i dodaj odciśniętą żelatynę. Wstaw sos do lodówki do schłodzenia. Polej sosem serniczki, a na wierzchu ułóż świeże owoce.
1 Komentarz
przepysznie wyglada i choc za ricottą nie przepadam to z pewnością bym zjadła ;)