Jak gorąco! Przy takiej pogodzie po prostu nie chce mi się włączać piekarnika, dlatego rolada bez pieczenia wydała mi się dobrym pomysłem na deser. Rolada łączy w sobie dwie znane Wam słodkości owsiane kuleczki czekoladowe i owsiane kuleczki kokosowe. Przygotowanie rolady est proste, bo wystarczy obie masy rozwałkować, ułożyć jedną na drugiej i zwinąć w rulon. W ten sposób powstanie „biało czarna” rolada, która przed krojeniem wędruje najpierw do lodówki.
U mnie w domu jest tak ciepło, że masło szybko osiąga temperaturę pokojową, mało się nie rozpuszcza. Dlatego musiałam dosyć szybko pracować aby jak najszybciej wstawić roladę do lodówki. Bazując na tym doświadczeniu polecam przed rozwałkowaniem ciasta włożyć je do lodówki przynajmniej na pół godziny… Mądry człowiek po…
Mimo wszystko rolada bez pieczenia wyszła smaczna i całkiem na pokaz, więc dzisiaj pstryknęłam kilka zdjęć, aby podzielić się z Wami tym smakołykiem. Przepis na deser bez pieczenia zawsze się przyda. Klasyczny przepis na owsiane i kokosowe kuleczki można zmodyfikować według modnej ostatnio domeny „dwa w jednym”… Wiecie co mam na myśli, sernikobrownie, seromak…
Rolada bez pieczenia
22 – 24 porcje
Składniki:
Masa czekoladowa
200 g masła, miękkiego
50 g golden syropu
100 g trzcinowego cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
100 g kakao
900 ml owsianych płatków
50 ml zaparzonej mocnej kawy, zimnej
szczypta soli do smaku
Masa kokosowa
150 g masła, miękkiego
180 g cukru
500 ml owsianych płatków
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
80 g kokosowych wiórków
50 ml śmietanki, może być kokosowa
szczypta soli do smaku
Obie masy przygotuj w oddzielnych miskach. Zaparz kawę i ostudź. Do pierwszej miski włóż masło, syrop, cukier i wanilię, po czym zmiksuj na puszystą masę. Dodaj kakao i kawę. Zmiksuj krótko. Następnie dodaj owsiane płatki i wymieszaj. Jeśli czujesz, że masa jest miękka włóż ją do lodówki.
Przystąp do przygotowanie kokosowej masy. Do miski włóż odważony cukier i masło oraz wanilię ze szczyptą soli. Zmiksuj na puszysto. Następnie dodaj śmietankę i kokosowe wiórki. Zmiksuj krótko, po czym wsyp owsiane płatki i dokładnie wymieszaj. Podobnie jak w przypadku masy czekoladowej, jeśli masa kokosowa jest zbyt płynna włóż ją do lodówki.
Obie masy rozwałkuj na prostokąt o rozmiarach 30 cm x 40 cm. Zrób to najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Oderwij papier z wierzchu czekoladowej masowej i ułóż na niej masę kokosową lekko dociskając. Oderwij papier po przeniesieniu kokosowej masy na czekoladową. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, owiń w papier i włóż do lodówki, przynajmniej na 2 godziny. Schłodzoną roladę pokrój na 22 – 24 kawałki. Smacznego!
3 komentarze
wyglada przesmacznie!!
Dziękuję!
Wyśmienity deser! Nie tylko ładnie wygląda, ale też jest bardzo smaczny. Roladę przyrządziłam na urodziny mojego męża. Wszyscy pytali mnie o przepis. To dobry pomysł by uniknąć pieczenia i nagrzanego piekarnika w tak upalne dni. Nie jest też trudna do przygotowania. Na pewno jeszcze kiedyś ją przyrządzę :-)