Witam w Jana i Janiny! Wszystkim solenizantom zwłaszcza mojej mamie życzę wszystkiego najlepszego, zapraszam na sernik truskawkowy na zimno i piękne chabry! Pamiętam wakacje na wsi jak zbierałam chabry w polu…Każdy pusty słoiczek służył za wazon. Z płatków chabrów robiliśmy nawet sok! Stały zasypane cukrem na oknie. Lekko różowy sok był gotowy po kilku słonecznych dniach. To były czasy! W Noc Świętojańską rozpalaliśmy ognisko, dziewczyny kręciły wianki, a wieczorem były tańce. Wspominam to ze wzruszeniem…
Sernik truskawkowy to kolejna wersja popularnego deseru, który u nas pojawia się często wraz z początkiem sezonu na truskawki. Nie mam co tu dużo pisać i wychwalać przepis na sernik truskawkowy. Po prostu trzeba go zrobić i spróbować! Ten deser można przyrządzić również w wersji mini. Najlepiej postarać się wtedy o metalowe obręcze. Sernik będzie miał wtedy ładny i równy brzeg. Poza tym można go od razu umieścić tam gdzie chcemy bez ryzyka, że się rozleci. Metalowe obręcze używam bardzo często zwłaszcza tę dużą, regulowaną. Przy jej pomocy mogę zrobić sernik na zimno od średnicy 15 cm do 35 cm. Prawda, że praktycznie!
Sernik truskawkowy to sernik bez pieczenia czyli na zimno. Spód do sernika można zrobić z pokruszonych ciastek lub orzechów lub całkowicie z niego zrezygnować. Ja wybrałam ciastka digestive. Sernik na zimno truskawkowy smakuje i pachnie truskawkami. Jest wspaniały! Truskawkowy mus, biała czekolada i oczywiście truskawkami!
Sernik truskawkowy przygotowałam na specjalną okazję. Dzisiaj obchodzimy w Szwecji Midsommar, które mogę porównać do polskiej Nocy Świętojańskiej. Jest to największe szwedzkie święto…przebija nawet Boże Narodzenie…Spotkałam się nawet z takimi stwierdzeniami. W tym dniu na szwedzkim stole nie może zabraknąć truskawek! Aby uczynić zadość tradycji przyrządziłam sernik truskawkowy. Truskawkowe szaleństwo w tym dniu jest tak ogromne, że czasami trzeba dobrze się nabiegać aby je znaleść. Oczywiście Szwedzi uważają, że ich truskawki są najlepsze…Ja jednak twierdzę, że polskie są o wiele lepsze…he, he…Mniejsza o to, nawet nie zwróciłam uwagi skąd pochodziły truskawki do sernika…Sernik truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku. Truskawki dodałam do masy serowej, a sernik udekorowałam truskawkowym musem i truskawkami w białej czekoladzie.
Sernik truskawkowy
Składniki:
10-12 porcji
Spód z ciastek
150 g ciastek digestive
50 g orzechów pekan
50 ml kokosowego oleju lub masła, roztopionego
Masa serowa
400 g twarogu
250 ml śmietanki kremówki, 36%
300 g truskawek
2 łyżki sosku z cytryny
150 g cukru pudru
6 listków żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku
Truskawkowy mus
300 g truskawek
2 listki żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku
4 łyżki cukru lub wedle smaku
Dodatkowo
truskawki do dekoracji
biała czekolada
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Listki żelatyny zalej wodą w misce. Jeśli używasz żelatyny w proszku zalej 1 łyżką wody na 1 łyżeczkę żelatyny. Ciastka i orzechy umieść w malakserze i zmiksuj na kruszonkę. Dodaj olej i wymieszaj. Przygotuj paterę na sernik i ustaw na środku metalową obręcz o średnicy 22 cm. Jeśli nie masz obręczy użyj okrągłą formę z otwieranym brzegiem. Dobrze jest wyłożyć brzeg aluminiową folią. Wysyp okruchy ciasta na dno patery i dociśnij. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową.
Do miski wlej śmietankę i ubij ale nie do końca. Dodaj zimny twaróg do śmietanki i ubijaj dalej. Na koniec wsyp cukier i zmiksuj raz. Oczyść truskawki z szypułek i zmiksuj w blenderze. Dodaj truskawkowy mus i sok z cytryny do masy serowej i zmiksuj na jednolitą masę. Odciśnij listki żelatyny z nadmiaru wody i podgrzej do rozpuszczenia. Napęczniałą żelatynę w proszku również podgrzej aby się rozpuściła, 15-20 sekund w mikrofalówce. Dodaj żelatynę do masy serowej energicznie miksując. Wylej masę na schłodzony spód i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Zmiksuj truskawki na mus z cukrem. Dodaj odciśniętą i rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Kiedy mus zacznie gęstnięć wylej na schłodzoną masę serową. Rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Trzymając za szypułki zanurzaj truskawki w czekoladzie. Resztę czekolady rozprowadź na gładkiej powierzchni, u mnie to marmurowa deska. Kiedy czekolada zastygnie zdrapuj ostrym nożem, tworząc w wióry. Udekoruj tort truskawkami i czekoladowymi wiórkami.
20 komentarzy
wyśmienicie wygląda
Dziękuję Iza!
Miłe święto:) a serniczek wygląda pysznie, do tego jest przepięknie udekorowany:)
Dziękuję Ewa!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, a z truskawkami to już poezja :) Kusząco wygląda :)
Niezmiernie dziękuję!
Widzę u Ciebie same pyszności i piękne zdjęcia, ja lubię jeść, gorzej z gotowaniem, ale doceniam pasję i chętnie oglądam, czasem wykorzystuję przepisy innych .
Dziękuję! Jak lubisz jeść to jest szansa, że Cię zainspiruję
Wygląda tak delikatnie i owocowo – uwielbiam serniki na zimno! Zwłaszcza z truskawkami :)
Dziękuję, miło mi!
To nasze ulubione letnie ciacho :D Nie znamy osoby, która by go nie lubiła :D
Kolejne ciasto, które wydaje mi się takie polskie…
Przepiękny , taki do patrzenia i i do jedzenia , mniam
Ślicznie dziękuję!
Oj zjadloby sie! Szkoda, ze w Szwajcarii brak twarogu…
Można użyć jakiegoś serka. Też nie zawsze trafiam na twaróg w Szwecji…
Sernik wygląd bardzo apetycznie.
Ps. Piękne zdjęcia.
:*
Dziękuję!
Ile czasu minimum potrzebuję, by przygotować to ciasto? Spód już się chłodzi ale nie mogę włączyć miksera bo jest po 22:00 :-/
Trzeba zmiksowac truskawki, ubic smietanke i zmiksowac z serem, cukrem, zelatyna…Sadze, ze 20 minut minut powinno wystarczyc