Na dzisiejszy mecz proponuję deser białoczerwony, panna cotta z porzeczkową galaretką. Przepis na panna cotta jest bardzo prosty. Wystarczy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej żelatynę. Prosty deser, który można przyrządzić na wiele sposobów np. z porzeczkową galaretką. Do tak wspaniałego deseru pasuje tylko domowa naturalna galaretka. Oczywiście do panna cotta można wykorzystać dowolne owoce sezonowe.
Przepis na panna cotta
Składniki:
6 porcji
250 ml pełnotłustego mleka
2½ łyżeczki żelatyny w proszku
½ l śmietanki, u mnie 36%
100 g cukru
1 laska wanilii
250 g greckiego jogurtu, 10%
Galaretka z porzeczki
500 g czerwonej porzeczk
150-200 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Natnij wzdłuż waniliową laskę, wyskrob nasionka. Zagotuj mleko z cukrem, laską wanilii i nasionkami. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie przelej mleko przed sito. Dodaj śmietankę i zagotuj. Dodaj teraz napęczniałą żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Przestudzoną mieszankę wymieszaj z jogurtem i napełnij na przemian z prawie zastygającą galaretką. Udekoruj lekko zmrożonymi porzeczkami.
Przyrządzenie galaretki. Zagotuj porzeczkę z cukrem. Gotuj i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, około 10 minut. Przetrzyj gorące owoce przez sito. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Kiedy galaretka zacznie się ścinać przystąp do montowania deseru.
2 komentarze
dawno niw robiłam tego deseru; musze koniecznie to nadrobić
Deser, który niesamowicie się prezentuje! Mniam :D