Deser bez pieczenia a na dodatek czekoladowy…Co to może być? Kulki owsiano migdałowe ! Ten deser bez pieczenia znają wszyscy, popularny zwłaszcza w latach osiemdziesiątych, kiedy to moda na domowe desery bez pieczenia miała swój najwyższy punkt. No cóż żyliśmy w takich czasach, że nawet kupienie czekolady było nie lada wyzwaniem. Puste półki, a tu człowiek ma ochotę na coś czekoladowego ze smacznym kakao…Nie mówiąc już o pachnącym maśle…To były czasy! Mam sentyment do owsianych kulek, a nauczyła mnie je robić moja koleżanka z ogólniaka. Upłynęło wiele czasu, a owsiane kulki wciąż są popularne. Nic dziwnego, bo to smaczny i szybki deser bez pieczenia. Można go przechować w lodówce, zamrozić, zrobić z małej porcji lub dużej. Poza tym owsiane kulki wymagają jedynie kilka składników.
Dzisiaj przygotowałam dla Was bogatszą wersję tego deseru, z migdałami. Migdały użyłam do masy ale i do obtoczenia. Kulki są bardzo smaczne.
Deser bez pieczenia
20 – 24 sztuki
Składniki:
100 g miękkiego masła
120 g cukru
150 g owsianych płatków
50 g zmielonych migdałów
70 g rozpuszczonej czekolady
2½ łyżki kakao
3 łyżki śmietanki
Do obtoczenia
150 g grubo pokrojonych migdałów ze skórką
50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną dodaj do masy maślanej i zmiksuj. Następnie dodaj kakao, owsiane płatki i zmielone migdały. Wymieszaj masę i włóż do lodówki na godzinę. Ze schłodzonej masy formuj kulki.
W zależności od wielkości kulek z tej porcji można zrobić 20-24 kulki. Uformowane kulki wstaw do lodówki na godzinę. Rozpuść czekoladę. Obtocz każdą kulkę w czekoladzie, a potem w migdałach. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
4 komentarze
O właśnie mamy zrobione owsiane kuleczki jakie zrobiła Angelika wczoraj :D Nasze są ze słonecznikiem i daktylami :D
Takie kulki to ja mogłabym jeść bez opamiętania! <3
Podobne do naszych bajaderek :)
Nie raz, nie dwa tego typu kulki nas ratowały w weekend :)