Letnia sałatka na niedzielę to praktyczny posiłek zwłaszcza, kiedy doskwiera upał. Takiego maja to ja w Szwecji jeszcze nigdy nie uświadczyłam! Dzień w dzień mamy minimum 25 stopni i niesamowite słońce. Co niektórzy już zaliczyli pierwszą kąpiel w morzu. Jak dla mnie to woda jeszcze za zimna. Pogoda cieszy, w kuchni oszczędnie, bo komu się chce jeść w taki upał. Letnia sałatka na niedzielę to resztki z ostatnich dni. Przerwałam właśnie jarmuż, pietruszkę i sałatę, więc w dzisiejszej sałatce zielenina jest z pewnością pochodzenia ekologicznego. W sałatce znalazły się resztki grillowanego kurczaka, mozzarella, oliwki i warzywa. Letnia sałatka to sałatka makaronowa, która świetnie pasuje do czosnkowych grzanek. Dzisiejsza propozycja nie jest jakimś odkryciem. Czasami jednak człowiek zachodzi w głowę co by tu przyrządzić na obiad bez zbytniego wysiłku. Letnia sałatka to właśnie takie danie, które dodatkowo można skomponować według własnego smaku i tego co akurat ma się pod ręką.
Letnia sałatka
Składniki:
na 4 porcje
200 g mieszanej sałaty, młode liście jarmużu, sałata rzymska, pietruszka
250 g mozzarella
250 grillowanej piersi z kurczaka
16 czarnych oliwek
mały pęczek rzodkiewek
250 g koktajlowych pomidorów
1 czerwona cebula
1 dymka ze szczypiorem
180 g makaronu, waga sucha
Dressing
2 łyżki oliwy
2 łyżki winnego octu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
sól i czarny pieprz do smaku
Grzanki czosnkowe
1 ciabata
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
sól do smaku
4 łyżki parmezanu do posypania
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odcedzony makaron przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojoną sałatę, jarmuż i pietruszkę. Następnie pokrój warzywa, cebulę w piórka, pomidory na pół, paprykę w cienkie słupki. Dodaj warzywa do miski, następnie oliwki, mozzarella i pokrojonego kurczaka. Składniki na dressing umieść w małym słoiczku z nakrętką, zakręć i mocno wstrząśnij. Wlej dressing do sałatki i wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą i solą. Ciabattę pokrój na cienkie kromki i posmaruj czosnkową oliwą, następnie posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC na 10 minut . Grzanki mają się lekko zrumienić. Podaj sałatkę z gorącymi grzankami.
7 komentarzy
W Polsce to samo, takiego maja nie pamiętam! I sałatka na obiad to jest teraz to :-)
Teraz tylko takie sałatki powinno się jeść :) w Norge są straszne upały :)
Wygląda bardzo lekko i zdrowo :)
Zgadzam się taka lekka sałatka na wysokie temperatury niezastąpiona. W PL też grzeje i ma być gorąco nadal….
U nas też jest bardzo gorąco i wtedy też lubimy jeść takie świeże, soczyste sałatki :)
Super!
Taka sałatka to dla mnie świetny główny posiłek w ciepłe dni…