Letnia sałatka na niedzielę

Letnia sałatka na niedzielę to praktyczny posiłek zwłaszcza, kiedy doskwiera upał. Takiego maja to ja w Szwecji jeszcze nigdy nie uświadczyłam! Dzień w dzień mamy minimum 25 stopni i niesamowite słońce. Co niektórzy już zaliczyli pierwszą kąpiel w morzu. Jak dla mnie to woda jeszcze za zimna. Pogoda cieszy, w kuchni oszczędnie, bo komu się chce jeść w taki upał. Letnia sałatka na niedzielę to resztki z ostatnich dni. Przerwałam właśnie jarmuż, pietruszkę i sałatę, więc w dzisiejszej sałatce  zielenina   jest z pewnością pochodzenia ekologicznego. W sałatce znalazły się resztki grillowanego kurczaka, mozzarella, oliwki i warzywa. Letnia sałatka to sałatka makaronowa, która świetnie pasuje do czosnkowych grzanek. Dzisiejsza propozycja nie jest jakimś odkryciem. Czasami jednak człowiek zachodzi w głowę co by tu przyrządzić na obiad bez zbytniego wysiłku. Letnia sałatka to właśnie takie danie, które dodatkowo można skomponować według własnego smaku i tego co akurat ma się pod ręką.

letnia sałatka

sałatka makaronowa

przepisy na lato

Letnia sałatka

Składniki:

na 4 porcje

200 g mieszanej sałaty, młode liście jarmużu, sałata rzymska, pietruszka

250 g mozzarella

250 grillowanej piersi z kurczaka

16 czarnych oliwek

mały pęczek rzodkiewek

250 g koktajlowych pomidorów

1 czerwona cebula

1 dymka ze szczypiorem

180 g makaronu, waga sucha

Dressing

2 łyżki oliwy

2 łyżki winnego octu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

sól i czarny pieprz do smaku

Grzanki czosnkowe

1 ciabata

2 ząbki czosnku

100 ml oliwy

sól do smaku

4 łyżki parmezanu do posypania

letnia sałatka

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odcedzony makaron przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojoną sałatę, jarmuż i pietruszkę. Następnie pokrój warzywa, cebulę w piórka, pomidory na pół, paprykę w cienkie słupki. Dodaj warzywa do miski, następnie oliwki, mozzarella i pokrojonego kurczaka. Składniki na dressing umieść w małym słoiczku z nakrętką, zakręć i mocno wstrząśnij. Wlej dressing do sałatki i wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą i solą. Ciabattę pokrój na cienkie kromki i posmaruj czosnkową oliwą, następnie posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC na 10 minut . Grzanki mają się lekko zrumienić. Podaj sałatkę z gorącymi grzankami.

 

 

 

SparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.