Witam w ten piękny dzień! Zaczyna się robić naprawdę wiosennie. Wielkanocna sałatka…Chyba nie mogłam bardziej trafić z kolorami. Jest to szybka i przesmaczna sałatka z grillowanej cukinii, kukurydzy i rukoli posypana owczym serem. To sałatka, która świetnie się sprawdzi do świątecznego obiadu, zarówno do mięsa jak i ryby.
Lubicie sałatki do obiadu? Ja bardzo i zawsze staram się aby była ona kolorowa, świeża i polana pysznym dressingiem. Ta właśnie taka jest. Niewiele składników w tonacji zielono żółtej i do tego łatwa w przyrządzeniu. Świetny pomysł na świąteczną sałatkę, chociaż tą sałatkę możecie zrobić o każdej porze roku.
Cukinia jest dostępna przez cały rok. Jadam ją więcej nż często, przynajmniej raz w tygodniu w postaci sałatki lub zoodles. Super warzywa o neutralnym smaku, które grillowane lub smażone smakuje po prostu cudownie. Z pieprzną rukolą, grillowaną kukurydzą i słonym serem cukinia tworzy niepowtarzalne kombo.
Wielkanocna sałatka z cukinii
4 porcje
Składniki:
100 g rukoli
300 g zielonej cukinii, 1 średniej wielkości
150 g grillowanej kukurydzy
100 g owczego sera typu feta
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
1 łyżka winnego octu
¾ łyżki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
½ łyżeczki dowolnie wybranych suszonych ziół
Cukinię pokrój na plastry pod skosem o grubości 0,5 cm. Posól, posmaruj oliwą i grilluj po obu stronach na grillu lub na grillowej patelni. Kukurydzę w całości grilluj aż lekko się zrumieni. Możesz również posmarować oliwą. Jeśli masz trudności z kupnem kukurydzy, użyj mrożonej i upiecz na ją na patelni grillowej w postaci łuskanej.
Ułóż opłukaną i osuszoną rukolę na okrągłym półmisku na przemian z cukinią i kukurydzą. Posyp sałatkę pokruszonym serem. Do małej buteleczki wlej oliwę, ocet, sok z cytryny i dodaj rozgnieciony czosnek z przyprawami i solą. Zamknij i wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem.