Jutro Wielkanoc! Co macie zamiar ugotować na wielkanocny obiad? U nas wielkanocny obiad to tradycyjnie sztuka dobrej jakości mięsa, sałatka na ciepło i zimne przystawki. W tym roku na wielkanocny obiad planuję medaliony z wołowej polędwicy. Moi mężczyźni są mięsożerni, więc aromatyczna sztuka mięsa medium rare bardzo im odpowiada.
Do mięsa przygotuję smażone ziemniaki, które połączę ze szparagową fasolką, groszkiem i porem w pyszną sałatkę na ciepło. Oczywiście do sałatki zrobię dressing. Będzie to winegret na ostro z chili, czosnkiem, oliwą i musztardą. Dodam do niego świeże oregano i natkę pietruszki. Wymieszam z gorącą sałatką.
Tak pysznie przyrządzona sałatka świetnie pasuje do wołowej polędwicy. Polędwicę zazwyczaj kroję na grube plastry, posypuję przyprawami i odstawiam na pół godziny w pokojowej temperaturze. Mięso musi być koniecznie w pokojowej temperaturze, wtedy smaży się równomiernie i nie stresuje.
Dodatkową przystawką, którą planuję przyrządzić jest ogórkowo rzodkiewkowe tzatziki z dodatkiem bazylii. Ten jogurtowy sos przyrządzam również z miętą pieprzową ale jeszcze mi nie urosła w tym roku, w sklepie jakoś jej było…
Tak więc to jest mój plan na wielkanocny obiad i sądzę, że mniej więcej potrawy będą wyglądać jak na zdjęciach i smakować przepysznie. Czekam jeszcze na ładną pogodę. Dzisiaj po tygodniu słonecznej pogody pada deszcz, więc tak czy siak siedzę w domu i kończę świąteczne przygotowania.
Wielkanoc w tym roku będzie inna. Dawno nie spędzałam Wielkanocy w Polsce ale lubię spędzać ją w domu zwłaszcza, kiedy rodzina jest w komplecie. Synuś przyjechał ze Sztokholmu, więc będziemy spędzać te święta w piątkę.
Wielkanocny obiad
Przyrządzenie polędwicy wołowej jest bardzo proste i szybkie. Potrzeba zaledwie 4 minut i mocno rozgrzanej patelni aby mięso się usmażyło medium rare. Jest wtedy delikatne, swobodnie kroi się nożem i po prostu rozpływa w ustach. Dlatego mięso doprawiam i odstawiam na w temperaturze pokojowej.
Tak więc najpierw przyrządzam sałatkę na ciepło, miksuję dressing i robię tzatziki. W międzyczasie moi mężczyźni nakrywają do stołu, otwierają wino, aby się napowietrzyło, szykują talerze, sztućce, szklanki, kieliszki, dzbanek wody… W pierwszej kolejności na stół wędruje tzatziki, potem sos winegret z chili. Synchronizuję przygotowanie sałatki i mięsa. Są to ciepłe dania i muszą być podane ciepłe. Ważne jest również aby mięso odpoczęło chwilę przed krojeniem.
Za nim wezmę się za mięso przygotowuję warzywa do sałatki. Fasolkę i groszek blanszuję i opłukuję zimną wodą. Zachowują w ten sposób świeży, zielony kolor. Potem kroję ziemniaki i smażę na maśle. Na drugiej patelni smażę grube talarki pora. Por powinen być miękki i zrumieniony ale nie rozpadać się. Dodatek pora sprawia, że sałatka jest lekko słodka. Po dodaniu ostrego sosu winegret efekt będzie super…
Wielkanocna sałatka z warzyw na ciepło
4 – 6 porcji
Składniki:
150 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej lub świeżej
½ kg ziemniaków
20 cm pora, młoda jasnozielona część
50 g masła
Winegret z chili
2 łyżki musztardy, gruboziarnistej
½ czerwonej chili, drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego oregano
Masło rozgrzej na patelni, 1 łyżkę zachowaj do smażenia pora. Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzane masło i smaż aż będą miękkie i rumiane. Przygotuj dwa małe garnki, wlej wodę, posól. Do jednego wsyp fasolkę, a do drugiego groszek. Blanszuj groszek przez 3 minuty, fasolkę przez 6 minut. Odcedź warzywa i opłukaj zimną wodą. Dodaj do usmażonych ziemniaków.
Por pokrój na talarki o grubości 0,5 cm i usmaż na złoty kolor. Por powinen być miękki ale trzymać się w całości. Dodaj por do ziemniaków. W naczyniu zmiksuj wszystkie składniki na dressing. Polej sałatkę częścią winegretu, resztę postaw obok sałatki. Wymieszaj sałatkę.
Medaliony z polędwicy wołowej na wielkanocny obiad
800 g polędwicy wołowej
2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
1½ łyżeczki soli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki masła
Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem i odetnij błony ostrym nożem. Pokrój na plastry o grubości 2 cm. Rozgrzej masło na patelni. Włóż gałązki rozmarynu. Smaż mięso w wysokiej temperaturze, poziom 7 na kuchni indukcyjnej przez 4 minuty po obu stronach. Mięso powinno się lekko uginać naciskając palcem. Jeśli czujesz się nie pewnie użyj termometru. Temperatura
Wielkanocne tzatziki z rzodkiewką
300 g greckiego jogurtu, 10% tł.
15 cm świeżego ogórka
10 dużych rzodkiewek
sól do smaku
2 ząbki pieczonego czosnku
5 listków świeżej bazylii
Zetrzyj rzodkiewkę i ogórek na tarce o dużych oczkach. Upieczony czosnek zgnieć widelcem i wymieszaj z solą i jogurtem. Odciśnij lekko warzywa z wody i dodaj do jogurtu. Dodaj pokrojoną bazylię i wymieszaj.
5 komentarzy
przepysznie wygląda!!!
Zdrowych i radosnych świąt!!!!
Dziękuję Iza , wzajemnie!
zrobiłam dziś mężowi na obiad! Pycha! Mięsko wspaniałe,dodatki również klasa! Tak przy okazji … wkrótce zaczynam prace i chciałabym przygotować dzieciom i mężowi obiady wcześniej-takie które można zamrozić i odmrozić. Ma pani w swoim menu kilka takich propozycji -pewniaków ?:-) z góry dziękuje !❤️
Witam! Cieszę się, że przepis przypadł do smaku. Na blogu jest wiele przepisów na kilka dni. Polecam dania z makaronu, zapiekanki, krokiety z naleśników. Kilka linków do moich ulubionych przepisów
https://codojedzenia.pl/zapiekanka-warzywna-z-kielbasa-tani-obiad/
https://codojedzenia.pl/karkowka-w-sosie-cebulowym-tani-obiad/
https://codojedzenia.pl/tani-obiad-z-resztek-przepisy-na-obiad/
https://codojedzenia.pl/jajka-sadzone-na-obiad-tani-obiad-przepis/
https://codojedzenia.pl/makaron-na-obiad-z-resztek-obiadowych/
https://codojedzenia.pl/wieprzowina-i-makaron-szybki-obiad-przepis/
Dziękuje Pięknie!!!