Wielkanocny obiad – smacznie i prosto!

Jutro Wielkanoc! Co macie zamiar ugotować na wielkanocny obiad? U nas wielkanocny obiad to tradycyjnie sztuka dobrej jakości mięsa, sałatka na ciepło i zimne przystawki. W tym roku na wielkanocny obiad planuję medaliony z wołowej polędwicy. Moi mężczyźni są mięsożerni, więc aromatyczna sztuka mięsa medium rare bardzo im odpowiada.

Do mięsa przygotuję smażone ziemniaki, które połączę ze szparagową fasolką, groszkiem i porem w pyszną sałatkę na ciepło. Oczywiście do sałatki zrobię dressing. Będzie to winegret na ostro z chili, czosnkiem, oliwą i musztardą. Dodam do niego świeże oregano i natkę pietruszki. Wymieszam z gorącą sałatką.

wielkanocny obiad przepis codojedzenia

Tak pysznie przyrządzona sałatka świetnie pasuje do wołowej polędwicy. Polędwicę zazwyczaj kroję na grube plastry, posypuję przyprawami i odstawiam na pół godziny w pokojowej temperaturze. Mięso musi być koniecznie w pokojowej temperaturze, wtedy smaży się równomiernie i nie stresuje.

Dodatkową przystawką, którą planuję przyrządzić jest ogórkowo rzodkiewkowe tzatziki z dodatkiem bazylii. Ten jogurtowy sos przyrządzam również z miętą pieprzową ale jeszcze mi nie urosła w tym roku, w sklepie jakoś jej było…

Tak więc to jest mój plan na wielkanocny obiad i sądzę, że mniej więcej potrawy będą wyglądać jak na zdjęciach i smakować przepysznie. Czekam jeszcze na ładną pogodę. Dzisiaj po tygodniu słonecznej pogody pada deszcz, więc tak czy siak siedzę w domu i kończę świąteczne przygotowania.

Wielkanoc w tym roku będzie inna. Dawno nie spędzałam Wielkanocy w Polsce ale lubię spędzać ją w domu zwłaszcza, kiedy rodzina jest w komplecie. Synuś przyjechał ze Sztokholmu, więc będziemy spędzać te święta w piątkę.

medaliony z polędwicy wołowej przepis na obiad

Wielkanocny obiad

Przyrządzenie polędwicy wołowej jest bardzo proste i szybkie. Potrzeba zaledwie 4 minut i mocno rozgrzanej patelni aby mięso się usmażyło medium rare. Jest wtedy delikatne, swobodnie kroi się nożem i po prostu rozpływa w ustach. Dlatego mięso doprawiam i odstawiam na w temperaturze pokojowej.

Tak więc najpierw przyrządzam sałatkę na ciepło, miksuję dressing i robię tzatziki. W międzyczasie moi mężczyźni nakrywają do stołu, otwierają wino, aby się napowietrzyło, szykują talerze, sztućce, szklanki, kieliszki, dzbanek wody… W pierwszej kolejności na stół wędruje tzatziki, potem sos winegret z chili. Synchronizuję przygotowanie sałatki i mięsa. Są to ciepłe dania i muszą być podane ciepłe. Ważne jest również aby mięso odpoczęło chwilę przed krojeniem.

wołowina stek na obiad wielkanoc codojedzenia

Za nim wezmę się za mięso przygotowuję warzywa do sałatki. Fasolkę i groszek blanszuję i opłukuję zimną wodą. Zachowują w ten sposób świeży, zielony kolor. Potem kroję ziemniaki i smażę na maśle. Na drugiej patelni smażę grube talarki pora. Por powinen być miękki i zrumieniony ale nie rozpadać się. Dodatek pora sprawia, że sałatka jest lekko słodka. Po dodaniu ostrego sosu winegret efekt będzie super…

Wielkanocna sałatka z warzyw na ciepło

4 – 6 porcji

Składniki:

150 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego

200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej lub świeżej

½ kg ziemniaków

20 cm pora, młoda jasnozielona część

50 g masła

Winegret z chili

2 łyżki musztardy, gruboziarnistej

½ czerwonej chili, drobno pokrojonej

1 ząbek czosnku

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz  do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego oregano

sałatka na ciepło ziemniaki fasola groszek codojedzenia blog kulinarny

Masło rozgrzej na patelni, 1 łyżkę zachowaj do smażenia pora. Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzane masło i smaż aż będą miękkie i rumiane. Przygotuj dwa małe garnki, wlej wodę, posól. Do jednego wsyp fasolkę, a do drugiego groszek. Blanszuj groszek przez 3 minuty, fasolkę przez 6 minut. Odcedź warzywa i opłukaj zimną wodą. Dodaj do usmażonych ziemniaków.

Por pokrój na talarki o grubości 0,5 cm i usmaż na złoty kolor. Por powinen być miękki ale trzymać się w całości. Dodaj por do ziemniaków. W naczyniu zmiksuj wszystkie składniki na dressing. Polej sałatkę częścią winegretu, resztę postaw obok sałatki. Wymieszaj sałatkę.

Medaliony z polędwicy wołowej na wielkanocny obiad

800 g  polędwicy wołowej

2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

1½ łyżeczki soli

1 łyżeczka granulowanego czosnku

2 gałązki rozmarynu

2 łyżki masła

medaliony z polędwicy wołowej

Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem i odetnij błony ostrym nożem. Pokrój na plastry o grubości 2 cm. Rozgrzej masło na patelni. Włóż gałązki rozmarynu. Smaż mięso w wysokiej temperaturze, poziom 7 na kuchni indukcyjnej przez 4 minuty po obu stronach. Mięso powinno się lekko uginać naciskając palcem. Jeśli czujesz się nie pewnie użyj termometru. Temperatura

Wielkanocne tzatziki z rzodkiewką

300 g greckiego jogurtu, 10% tł.

15 cm świeżego ogórka

10 dużych rzodkiewek

sól do smaku

2 ząbki pieczonego czosnku

5 listków świeżej bazylii

tzatziki przepis codojedzenia

Zetrzyj rzodkiewkę i ogórek na tarce o dużych oczkach. Upieczony czosnek zgnieć widelcem i wymieszaj z solą i jogurtem. Odciśnij lekko warzywa z wody i dodaj do jogurtu. Dodaj pokrojoną bazylię i wymieszaj.

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *