Wieprzowina i makaron to bardzo smaczne połączenie! Ostatnio prezentowałam Wam polędwiczki wieprzowe w sosie serowym. Moje dzieci i S. byli zachwyceni tym makronem z sosem. Nic dziwnego, że znowu zamarzyła im się wieprzowina i makaron. Przyrządziłam znowu polędwiczki w sosie serowym ale tym razem z dodatkiem zielonego groszku i znacznej ilości czarnego pieprzu! Wydawałoby się, że czarny pieprz to taka pospolita przyprawa ale w sosie do makaronu jest naprawdę nieodzowny! Mało tego to danie koniecznie trzeba posypać świeżo zmielonym pieprzem!
Wieprzowina i makaron to szybki obiad dla rodziny. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Sos serowy jest kremowy i smakuje w zależności co do niego dodam. Dzisiaj postawiłam na brie, parmezan i śmietankowy żółty ser. Odrobina suszonego rozmarynu i oczywiście soczyste kawałki zrumienionej polędwicy to cała tajemnica tego szybkiego obiadu.
Wieprzowina i makaron
6 porcji
Składniki:
350 g fusilli, waga sucha
600 g polędwicy wieprzowej
200 g zielonego groszku, mrożonego
4 ząbki czosnku
1 cebula
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki natki pietruszki
300 ml śmietanki, 30%
400 ml mleka, 3%
100 g brie
200 g serka łaciate lub philadelphia
100 g parmezanu
150 g żółtego sera, ekstra kremowego
2 łyżki masła
sól do smaku
1 – 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na łyżce masła. Wlej śmietankę i mleko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i zagotuj sos. Do gotującego sosu dodaj pokrojony w kostkę brie, starty żółty ser, parmezan i serek łaciate. Dodaj rozmaryn, dopraw solą i pieprzem i gotuj sos mieszając, aż sery się rozpuszczą.
Polędwicę oczyść z błon i podziel na podłużne kawałki. Zrumień na maśle i dodaj mięso do sosu wraz z groszkiem. Gotuj przez 7 minut. Na koniec dopraw sos ewentualnie solą i pieprzem i wymieszaj z pietruszką i makaronem. Jeśli jest bardzo gęsty dodaj kika łyżek wody od gotowania. Przełóż makaron na półmisek i posyp czarnym pieprzem, świeżo młotkowanym. Smacznego!