Makaron na obiad z resztek obiadowych?

Jak wykorzystać resztki mięsa, makaronu czy serów? Ja najczęściej gotuję sos do makaronu. Obiadowe resztki jak pieczony kurczak, kremowe sery czy nawet makaron to świetna okazja aby przyrządzić z nich pyszny makaron na obiad. Resztki obiadowe nigdy nie były dla mnie problemem. Można z nich stworzyć naprawdę smaczne i pożywne przepisy jak sos do makaronu czy zapiekankę.

Moja rodzina bardzo lubi makaron. Ugotowanie sosu do makaronu to świetna okazja do wykorzystania resztek obiadowych z poprzedniego dnia. Po przeglądzie lodówki okazało się, że mam resztki kremowych serów. Moje dzieci zawsze napoczynają serki i poźniej mam w lodówce kilka napoczętych opakowań. Kremowy serek to świetna baza do serowego sosu do makaronu. Taki sos można ugotować z różnych serów. Jego smak będzie zależał od smaku sera, którego dodaje się najwięcej. Użyłam sporo sera manchego i to on właśnie nadał smak sosowi. Nie ważne jest również w jakich proporcjach użyjecie sery. Najważniejsze aby sos był kremowy, dobrze doprawiony i smaczny. Z przypraw na ogół dodaję czarny pieprz młotkowany, najlepiej świeżo rozdrobniony.  Naprawdę odrobina świeżego pieprzu nie tylko zdrowo kręci w nosie ale również dostarcza potrawie fajnego smaku.

jak wykorzystać resztki obiadowe makaron tani obiad współpraca blog kulinarny

Kiedy już serowy sos do makaronu jest już gotowy można do niego dodać pozostałe resztki. U mnie jest to pieczony kurczak i boczek. Nie zapomnijcie o ziołach. Osobiście wybrałam tymianek i odrobinę rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie również dodać szynkę, kiełbasę lub zrobić sos z warzywami jak cukinią czy dynią. Jest to danie zarówno na obiad jak na kolację. Jak wykorzystać resztki z tego obiadu? Ja zapakowałam je na jutro do pracy.

Jak wykorzystać reszki – sos do makaronu

4 porcje

Składniki:

350 g pieczonego kurczaka, obranego z kości

150 g kurek

2 szalotki

150 sera manchego

100 g kremowego serka, philadelphia lub łaciate

300 ml śmietanki, 26%

1½ łyżki świeżego tymianku

1 łyżeczka świeżego rozmarynu

½ łyżeczki czosnkowej soli

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki masła

100 g wędzonego boczku

200 g makaronu

150 – 200 ml wody z gotowania makaronu

jak wykorzystać resztki tani obiad makaron

Szalotki pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż aż grzyby się lekko zrumienią. Następnie wlej śmietankę, dodaj serek kremowy i utarty manchego. Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą, pieprzem, solą czosnkową i posiekanymi ziołami. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i przesmażony boczek. Gotuj sos przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron, zachowaj szklankę wody od gotowania. Wymieszaj makaron z sosem. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedź zachowaną wodą od gotowania makronu. Smacznego.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *