631
Kolacja gotowa. Dzisiaj zrobiłam mini lasagne z kurkami, mini, bo w małych foremkach. Zamiast tradycyjnego beszamelu użyłam serka ricotta, który mi ostatnio podpasował. Mini lasagne jest dużo lżejsze od klasycznego lasagne w sam raz na kolację. Poza tym jest to jarskie lasagne z grzybami i szpinakiem. To lasagne należy do moich ulubionych właśnie ze względu na kurki i szpinak, które świetnie się komponują z ricottą i parmezanem.
Przepis na mini lasagne z kurkami
Składniki:
6 porcji
- 350 g kurek
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 100 g szpinaku
- 100 ml śmietanki
- 250 g serka ricotta
- 300 ml utartego parmezanu
- 6 obgotowanych lasagne
- sól i pieprz do smaku
- olika do smażenia i wysmarowania foremek
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek podsmaż na patelni. Dodaj oczyszczone kurki. Kurki możesz pokroić jak są bardzo duże. Smaż na dużym ogniu, wtedy kurki szybko odparują wodę i nie ugotują się.
- Dodaj teraz szpinak, śmietankę, posól i popieprz. Smaż jeszcze przez minutę.
- Wysmaruj foremki oliwą i w każdej ułóż lasagne, tak, żeby jeten koniec wystawał poza foremkę. Nadzienie wymieszaj z większością parmezanu i wyłóż do foremki. Przykryj wystającym końcem lasagne.
- Na wierzchu rozłóż resztę nadzienia i posyp resztką parmezanu.
- Zapiecz lasagne w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 15 minut.
3 komentarze
mam identyczne kokilki!
ach, urzekła mnie ta mini wersja :]
Dziękuję!
super pomysł i tak elegancko wyglądają