Macie gotowe plany na obiad? Jeśli nie to polecam przepis na panierowany kurczak z sosem pomidorowo paprykowym i pesto z jarmużu. To danie podaję zazwyczaj z makaronem i powiem Wam, że smakuje wyśmienicie. Panierowany kurczak to filety z piersi kurczaka oprószone panko wymieszanym z ziołami i parmezanem. Kilku minut na patelni i soczysty panierowany kurczak jest gotowy. Lubię alternatywne panierki do kurczaka. Warto wzbogacić zwykłą tartą bułkę o zioła czy orzechy.
Nieco dłużej schodzi się z przyrządzeniem sosu. Do sosu możecie wykorzystać świeże pomidory i paprykę, które ja grilluję w piekarniku zanim je zmiksuję na delikatny sos pomidorowo paprykowy. Taki sos przyrządzam latem, kiedy mam dostęp do świeżych pomidorów i papryki.
W tym przepisie zadowoliłam się pomidorami z puszki i gotową grillowaną papryką marynowaną w zalewie octowej. Pesto z jarmużu zrobiłam jednak sama, bo dawno doszłam do wniosku, że domowe pesto smakuje mi najbardziej.
Ostatnio stawiam na ekologiczne makarony z mąki durum. są to dobrej jakości makarony, które świetnie się mieszają z wszelkimi sosami. Dzisiejsze danie jednak to nie makaron wymieszany z sosem, ale makaron polany sosem. Moja rodzina uwielbia makaron na obiad. Jeden z domowników lubi jak makron jest polany sosem. Makaron polany sosem łatwo wymieszać na talerzu, więc dla mnie to żaden problem podać makaron na obiad właśnie w ten sposób.
Panierowany kurczak
4 porcje
Składniki:
600 g fileta z piersi kurczaka
50 g panka lub innej tartej bułki
30 g parmezanu
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
1 jajko
masło do smażenia
Sos pomidorowo paprykowy
2 kartony krojonych pomidorów w sosie, ok. 800 g
2 marynowane i grillowane papryki
1 czerwona cebula
1 czosnek solo
2 gałązki świeżego oregano
4 gałązki świeżej bazylii
100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Do podania
pesto z jarmużu, tutaj przepis
200 g makaronu, waga sucha
1 kulka mozzarella, ok. 150 g
parmezan do posypania
Podziel filety z piersi kurczaka na porcje. Jeśli filety są bardzo grube przetnij wzdłuż. Posól i dopraw pieprzem. W misce wymieszaj panko z parmezanem i ziołami. W drugiej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli. Zanurz mięso w jajku, a następnie obficie obtocz w panierce. Smaż na złoty kolor po obu stronach.
Ugotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oliwie i wlej pomidory. Dodaj pokrojone zioła i paprykę. Gotuj przez 10 minut. Zmiksuj sos i dopraw solą i pieprzem. Pokrój kulkę mozzarella na 4 krążki i zanurz w gorącym sosie. Mozzarella zmięknie i będzie lekko ciągnąca.
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Wymieszaj z łyżką oliwy, wtedy makaron nie będzie się kleić. Nałóż makaron na talerze. Polej sosem z porcją mozzarella. Na wierzchu połóż porcję mięsa. Polej danie pesto i posyp świeżo utartym parmezanem. Smacznego!
2 komentarze
Obiad idealny
Makaron z pesto uwielbiam, a do panierowanego kurczaka mam ogromny uraz ;)