Tani obiad – krokiety z naleśników

Zapraszam na przepis na tani obiad czyli krokiety z naleśników. Krokiety z naleśników to nadziewane naleśniki, które następnie obtaczam w jajku, tartej bułce i smażę na złoty kolor. To kolejne ulubione danie w mojej rodzinie. Nawet S, który nie lubi naleśników lubi krokiety.

Nadzienie do krokietów przyrządzam na różne sposoby. Liczy się pomysł. Lubię krokiety z kapustą, ale często zastępuję ją jarmużem jak dzisiaj. Dodatkowego charakteru dodają krokietom suszone grzyby. Zazwyczaj dodaję suszone grzyby do farszu. W tym przepisie przygotowałam również sos z suszonych grzybów.

krokiety z naleśników przepis codojedzenia

Krokiety z naleśników z ketchupem najczęściej jedzą moje dzieci. Osobiście wolę sos grzybowy lub sos pomidorowy. Lubię kiedy krokiety są rumiane i lekko chrupiące. Krokiety z dodatkiem grzybów i gotowanego mięsa z kurczaka przyprawiam pieprzem i rozmarynem. Chodzi mi jedynie o podkreślenie smaku, który głównie pochodzi z grzybów.

krokiety z naleśników blog codojedzenia

Lubicie krokiety z naleśników? Jakie są Wasze ulubione?

Krokiety z naleśników

10 krokietów

Składniki:

10 naleśników, tutaj przepis na ciasto naleśnikowe

mięso z gotowanego kurczaka, waga przed gotowaniem 1,3 kg

200 g jarmużu

1 duża cebula

20 g suszonych grzybów

250 ml wrzątku

250 ml śmietanki, 30%

5 łyżek masła

krokiety nadziewane naleśniki przepis

Usmaż naleśniki i odstaw na bok. Usuń twarde łodygi z jarmużu. Włóż do garnka, zalej wodą, posól  i gotuj przez 5 minut. Odcedź. Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Odcedź grzyby i drobno pokrój. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj grzyby, dopraw pieprzem i rozmarynem i smaż przez 3 minuty.

Pokrój mięso w kostkę lub rozdrobnij w malakserze. Rozdrobnij jarmuż w malakserze i przełóż do miski. Dodaj połowę grzybów z cebulą i mięso. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj farsz. Na każdy naleśnik połóż porcję farszu i złóż naleśnik w kopertę. Roztrzep jajko z solą, Na talerz wysyp tartą bułkę. Zanurz naleśniki w jajku, następnie obtocz w bułce i smaż na rozgrzanym maśle na małym ogniu na złoty kolor.

Z reszty cebuli i grzybów ugotuj sos. Umieść usmażone grzyby z cebulą w rondelku. Wlej wodę z grzybów, śmietankę i gotuj przez 20 minut lub dłużej jeśli sos jest za rzadki. Dopraw solą i pieprzem. Podaj krokiety z sosem. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *