Jak przyrządzić tani obiad

Krokiety na obiad, tani obiad to powracający temat. Domowy obiad to smaczny i tani obiad jak na przykład krokiety ze szpinakiem. Przepisy na krokiety pojawiają się na moim blogu dość często, bo bardzo je lubimy. Krokiety ze szpinakiem prezentowałam już nie jeden raz w różnych osłonach. Dodaję szpinak do ciasta naleśnikowego i powstają zielone szpinakowe krokiety. Kroję szpinak, smażę lub blanszuję i dodaję do farszu. Krokiety nadziewane szpinakiem sa przesmaczne.

przepis krokiety na obiad

Dzisiaj przepis, krokiety na obiad ze szpinakiem, kurczakiem i grzybami. Uwielbiam to danie, bo można je modyfikować na wiele sposobów, ot choćby dodać szpinak do farszu czy białe pieczarki zamienić na brązowe. Można również pszenne naleśniki zamienić  na naleśniki z mąki cieciorki. Mam zawsze nowy pomysł na krokiety, więc na pewno nam się nigdy nie znudzą.

krokiety przepis

Nasze ulubione krokiety zawiera najczęściej mięso z kurczaka. Na ogół gotuję całego kurczaka. Bulion wykorzystuję na zupę, a a mięsa robię farsz na krokiety. Nie żałuję przypraw i innych dodatków do farszu. Moje krokiety zawsze są dobrze doprawione i smaczne.

krokiety tani obiad

Lubicie krokiety czyli naleśniki nadziewane farszem, panierowane w bułce i smażone na maśle?

Krokiety na obiad

8 dużych

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

150 g pszennej mąki

3 jajka

½ l mleka

1½ łyżeczki soli

masło do smażenia

Nadzienie do krokietów

około ½ kg mięso z małego i gotowanego kurczaka

200 g brązowych pieczarek

1 duża cebula

4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

100 g świeżego szpinaku

50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów

1 łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

sól do smaku

2 jajka + 50 g tartej bułki do panierki

przepis krokiety z kurczaka

Mięso rozdrobnij w malakserze i przełóż do miski. Cebulę i pieczarki drobno pokrój i usmaż na maśle, dodaj do farszu. Rozpuść masło i wrzuć szpinak. Szpinak powinien jedynie zwiędnąć. Dodaj szpinak do farszu, natkę pietruszki, przyprawy i sól. Wymieszaj farsz lekko. W naczyniu zmiksuj jajka z mąką, solą i mlekiem. Usmaż 8 dużych i cienkich naleśników. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń w rulon lub w kopertę. Roztrzep jajka widelcem, zanurz naleśnika, następnie obtocz w bułce i smaż na złoty kolor po obu stronach. Podaj krokiety z domowym sosem pomidorowym lub na szybkiego z ketchupem. Smacznego!

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.