1,2K
Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubi potraw z kurczaka. Oto moja kolejna propozycja tym razem udka z kurczaka marynowane w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie. Wspaniałe trio, wspaniały smak, boski aromat. Mięso jest tak soczyste, że się po prostu rozpuszcza w ustach, a skorka chrupiąca, dokładnie tak jak lubimy.
Kurczak w pomarańczach świetnie pasuje z sosem arachidowym i ryżem ugotowanym na sypko.
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie
Składniki:
8 portioner
- 8 udek z kurczaka
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Dodaj udka kurczaka do marynaty i pozostaw na 2 godziny w lodówce.
- Kurczaka możesz upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. W obu przypadkach zarówno do smażenia jak i pieczenia wykorzystaj marynatę. W miarę wzrostu temperatury sok pomarańczowo miodowy gęstnieje. Powstała glazura pokrywa udka kurczaka, stąd ten piękny kolor mięsa.
10 komentarzy
Pyszny przepis :}
robiłam kiedyś tez kurczka w pamarańczach ;) świetne to jest połączenie
Udka bardzo dobre. Polecam
Dziekuje!
Ostatnio zrobiłam kurczaka na patelni na maśle z cukrem i pomarańczowym syropem paola, ze skórką pomarańczową. Następnym razem zapiekę to z plastrami pomarańczy i przyprawię według Twojego przepisu :-)
Polecam!
ile czasu piec te udka ?
Około 40 minut na patelni , a w piekarniku 50 minut
w jakiej temperaturze piec udka w piekarniku?
180 stopni ale w zależności od piekarnika. Można zacząć na 160 stopni , a potem podwyższyć, aby skórka się zrumieniła…