Krokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami to kolejny obiad, który przyrządzam zazwyczaj z resztek mięsa. Z kurczaka gotuję rosół, mięso odbieram od kości i wykorzystuję na knedle lub panierowane naleśniki. Bardzo lubię krokiety ale uważam je za pracochłonne. Mimo wszystko jak już za nimi zatęsknię to podchodzę do ich przyrządzenia bardzo namiętnie. Krokiety muszą być smaczne! Mięciutkie i aromatyczne w środku, a na wierzchu lekko chrupiące. Przyrządzam je na wiele sposobów. Zielone krokiety wyglądają jak małe Shreki. Do naleśnikowego ciasta dodaję szpinak. Są ciekawe w smaku. Inny wariant to krokiety z wołowiną. Tutaj dla ciekawości dodałam jarmuż do naleśnikowego ciasta. Jak widzicie naleśniki można bardzo łatwo urozmaicić.
Już naszerowane naleśniki zazwyczaj obtaczam w panierce i smażę na złoty kolor. Są cudowne w smaku i gdybym mogła to bym zjadła wszystkie od razu, ale po jednym czuję się już taka najedzona…nic tylko jeść oczami.
Krokiety z kurczakiem
Składniki:
10 krokietów
Ciasto naleśnikowe
150 g mąki
2 jajka
500 ml mleka
sól do smaku
olej do smażenia
Nadzienie
300 g białej kapusty
250 g pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki
300 g gotowanego lub smażonego kurczaka
2 jajka
80 g tartej bułki
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Poszatkuj kapustę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i usmaż 10 naleśników. Pieczarki obierz, pokrój grubo i zrumień na maśle. Odciśnij kapustę z wody i przełóż do miski. Dodaj pieczarki i pokrojone mięso, pietruszkę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Ułóż porcję farszu na naleśniku, zawiń boki w kopertę i zwiń. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Rozmąć jajko widelcem i lekko posól. Zanurzaj naleśniki w jajku, obtaczaj w bułce i smaż na złoty kolor po obu stronach.
Moje dzieci lubią krokiety z ketchupem, a Wy z czym podajecie krokiety?
3 komentarze
Na krokiety zawsze mam ochotę:)
z takim farszem jeszcze nie jadłam krokietów! podoba mi się :)
Polecam!