Lubicie orientalne smaki, to proponuję dzisiaj makaron soba z łososiem i warzywami. Znacie makaron soba? To makaron japoński z mąki gryczanej, a więc bezglutenowy. Jest bardzo smaczny i świetnie zastępuje pszenne czy ryżowe noodles. Ja przyrządziłam go z łososiem i warzywami z dodatkiem tajskiej soi i oleju sezamowego. Jest to bajecznie proste danie, do którego właściwie można wykorzystać dowolne warzywa.
Jestem sezonowa i o tej porze mam zawsze szparagi w lodówce, więc nie omieszkałam wkomponować je do makaronu. Dodam jeszcze, że soba z łososiem przyrządza się bardzo szybko. Szybki obiad to duży plus dla makaronu, dlatego często sięgam po niego.
Makaron soba
na 4 porcje
Składniki:
225 g soba
500 g fileta z łososia
1 brokuł
200 g szparagów
1 zielona cukinia
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
pęczek kolendry
mała puszka kukurydzy
2-3 łyżki jasnej soi
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka oleju sezamowego
½ łyżeczki suszonych płatków chili
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój łososia w kostkę i zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię i czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż przez chwilę, aż ryba i makaron będą ciepłe. Na koniec wlej olej sezamowy i delikatnie wymieszaj. Smacznego!
2 komentarze
mmm.. przepyszne danie i piękne zdjęcia! :)
Dzięki!