Zapraszam na chińszczyznę, makaron chow mein. Chiński smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to szybkie danie typu stir-fry z jednej patelni, a właściwie wok. Jest to idealna potrawa na obiad w tygodniu, którą można przyrządzić w dosłownie 30 minut. Taka wygoda, a i dostępność składników sprawia, że chow mein przyrządzam często. Najczęściej gotuję je z kurczakiem. Zdarza się jednak, że przyrządzam je z łososiem lub schabowymi.
Zaletą chow mein jest niewątpliwie dowolny wybór warzyw. Praktycznie można wykorzystać warzywa jakie ma się akurat w lodówce. Zawsze mam paczkę mrożonych warzyw i takie użyłam w przepisie poniżej. Jeśli to ma być szybki obiad to mrożone warzywa do chow mein zaoszczędzą mnóstwo czasu.
Makaron chow mein
4-5 porcji
Składniki:
250 g chow mein makaronu, noodles
600 g fileta z kurczaka
1 łyżka kukurydzianej mąki
400 g warzyw,marchewka, papryka, fasola, bambus,kasztany, mini kukurydza
2 łyżki oliwy
1 łyżka świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 czerwone chili
2-3 łyżki jasnej soi
1 łyżka ryżowego octu
1 pęczek kolendry
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Zagotuj wodę z łyżką soli. Zanurz makaron i odstaw na 4 minuty. Nie gotuj. Odcedź makaron i odstaw na bok. Rozgrzej oliwę na patelni lub w dużym wok. Oczyść chili z pestek i gniazda, pokrój w kostkę. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub pokrój w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj imbir.
Wrzuć warzywa na rozgrzany tłuszcz i smaż przez minutę. Potnij filety z kurczaka na cienkie paski, oprósz mąką i wrzuć do wok. Smaż przez 3 minuty, aż kurczak się zrumieni i odsuń na bok lub wyłóż na kratkę od wok. Wrzuć zamrożone warzywa.
Do chow mein można wykorzystać świeże warzywa, równie cienko pokrojone jak te mrożone. Smaż aż warzywa się zmiękną ale wciąż będą al dente. Dodaj soję i ocet. Następnie dodaj mięso i makaron. Dopraw czarnym pieprzem, grubo mielonym, zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę i zamieszaj. Wyłóż gorący chow mein do miseczek. Smacznego!