Uwielbiam grzyby, nie tylko je jeść ale również zbierać. Grzyby są bardzo bogate w błonnik i antyoksydanty.Grzyby nadają się na sosy i jako dodatki do mięsa.
Dziś proponuję czysto wegetariański makaron z grzybami i zieloną cukinią.
Wybrałam grzyby leśne, trochę kupnych, a reszta to moje zapasy własnoręcznie zbierane z zamrażalki.
A jakie to grzyby to przypatrzcie się na zdjęciu, bo ja nie mam zielonego pojęcia jak one się nazywają po polsku. Jedne to na pewno dzika pieczarka. Jeśli znasz nazwę tych grzybów to napisz w komentarzu.
Przepis jest prosty w wykonania i składa się z pieczonych warzyw, które są najpierw marynowane w oliwie z oliwek z przyprawami. Następnie wystarczy wymieszać gotowe, upieczone warzywa z gorącym świeżo ugotowanym makaronem i posypać odrobiną zieleni.
Wybrałam makaron o nazwie spaghettoni, ale możesz użyć normalne spaghetti czy całkiem inny makaron.
Składniki:
Na 6 porcji:
- 250 g makaronu, waga sucha
- 500 g grzybów
- 2 cukinie
- 1 pęczek dymki
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- garść rzeżuchy
Wykonanie:
- Podziel sguash (cukinia) na mniejsze kawałki. Również grzyby i dymkę. Dodaj sól i pieprz.
- Wlej oliwę do warzyw i dobrze wymieszaj. Piecz warzywa w piekarniku na 200 º C, około 20 minut.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedz.
- Wymieszaj gotowe warzywa z ciepłym makaronem i grubo posiekaną rzeżuchą.