Dzisiaj ugotowałam makaron z brokułami. Pełny gar pysznego makaronu, w kremowym sosie. Sos do makaronu przyrządziłam z ulubionymi serami. Oprócz brokułów dodałam również pieczarki i szynkę. Makaron doprawiłam oregano i rozmarynem. Gotowe! Praktycznie i szybko. Makaron z brokułami to pyszne danie na kolację. Resztki swobodnie można zapakować w lunchbox do pracy.
Makaron z sosem i brokułami
Składniki:
4 – 6 porcji
1 duży brokuł
250 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
po ½ łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu
1 łyżka świeżego oregano
250 g gotowanej szynki
1 łyżka oleju
Sos do makaronu
250 ml śmietanki lub mleka
250 g mascarpone
250 g żółtego sera, dojrzałego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka musztardy dijon
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Przełóż do garnka. Brokuły podziel na różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Pieczarki obierz i przekrój na pół. Podsmaż, po czym dodaj szynkę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Smaż przez 2 minuty. Do cebuli w garnku wlej śmietankę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i zagotuj. Dodaj mascarpone, mieszaj do rozpuszczenia, następnie żółty ser, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj resztę składników i dopraw sos solą, pieprzem i musztardą. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Na koniec posyp makaron świeżym oregano.
6 komentarzy
Fajny przepis muszę wypróbować :-)
Makaron, brokuły i do tego ser – to jest najlepsze połączenie tego świata :) Ewentualnie mogę zamienić brokuł na cukinię :)
Makaron bardzo apetyczny – lubię takie fajne, szybkie dania! :) Świetny sos! :)
Pycha obiadek :)
jak z brokułami to coś dla mnie ;)
to danie ma wszystko co uwielbiam:)