Lubicie połączenie ryby z makaronem? Ja bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować danie makaronowe z rybą, na które składa się panierowany dorsz i spaghetti z zielonym pesto. Bardzo lubię wymyślać różnego rodzaju pesto, które świetnie pasuje nie tylko do makaronu, ale też do ziemniaków, czy jako sos do kanapek.
Danie makaronowe z rybą, domowe pesto i parmezan
Dzisiejszy przepis na pesto do makaronu odbiega nieco od tradycyjnego. Pesto zmiksowałam z cukinii i zielonego groszku z dodatkiem czosnku, cebuli i chili. Jako świeże zioło wybrałam bazylię.
Następnie wymieszałam pesto z mascarpone, parmezanem i dodałam do gorącego spaghetti. Już samo spaghetti w takiej wegetariańskiej wersji jest bardzo smaczne.
Do tego przepisu użyłam zielonego groszku mrożonego. Nigdy nie stosuję groszku z puszki. Jest dla mnie nieapetyczny. To nic trudnego ugotować groszek, opłukać zimną wodą, aby zachował świeży, zielony kolor. Wiecie jak wygląda groszek z puszki?
Panierowana ryba świetnie pasuje do makaronu. To danie główne na obiad daje wiele możliwości również pod względem wyboru ryby. Podobne danie makaronowe przyrządziłam z karpiem. Mam nadzieję, że też je polubicie!
Składniki:
200 g spaghetti, waga sucha
1 zielona cukinia, około 400 g
150 g zielonego groszku, mrożony
2 szalotki
pęczek świeżej bazylii
1 czerwone chili, małe
30 g + 20 g parmezanu
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
600 g fileta z dorsza
1 jajko
50 g tartej bułki
2 łyżki masła do smażenia
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię, szalotki, czosnek i oczyszczone z gniazdka i pestek chili pokroić i zeszklić na maśle. Groszek blanszować w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty, odcedzić i opłukać zimną wodą.
- Przełożyć usmażone warzywa do malaksera. Wsypać groszek. Dodać pokrojoną bazylię. Wlać oliwę i zmiksować.
- Ugotować spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać mascarpone, 30 g parmezanu i pesto do makaronu. Wymieszać makaron i ewentualnie doprawić solą.
- Filet z dorsza podzielić na porcje i oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać resztę masła na patelni. Moczyć rybę w roztrzepanym jajku i panierować w bułce. Smażyć na złoty kolor przez 1 minutę po każdej stronie.
Ułożyć spaghetti w misce. Na wierzchu położyć rybę. Całość posypać startym parmezanem. Smacznego!