Marynowane warzywa z feta i pesto

Tak gorąco! Ostatnio jemy tylko kanapki, bo naprawdę nie chce mi się gotować w takim upale. Zresztą kanapki i marynowane warzywa goszczą u mnie często i nie tylko w upały. Po prostu lubię kanapki i uważam, że marynowane warzywa świetnie się do nich nadają. Kanapki można przygotować na ciepło i mam tu na myśli ciepłe marynowane warzywa i lekko podpieczone bułki. To moja ulubiona wersja na obiad lub kolację. Poza tym takie kanapki są idealne na piknik. Lubicie takie jedzenie? Marynowana cukinia, bakłażan i pyszne pomidorowe pesto! Dla mnie to przysłowiowe niebo w gębie!

marynowane warzywa cukinia bakłażan

kanapki ciabata

kanapki marynowane warzywa

Marynowane warzywa

Składniki:

na 4 kanapki

1 cukinia

1 bakłażan

1 papryka

4 łyżki oliwy

3 łyżki winnego octu

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

4 bułki ciabaty lub 1 duża ciabata

garść zielonej sałaty

200 g feta

Pesto pomidorowe z papryką

1 grillowana czerwona papryka

6 suszonych pomidorów w zalewie

3 łyżki zmielonych orzechów włoskich

1 ząbek czosnku

2 łyżki twardego sera, u mnie bursztyn

2 łyżki oliwy

sól do smaku

marynowane warzywa kanapki

Cukinię pokrój w paski, bakłażana w krążki. Oprósz solą i odstaw na durszlaku na godzinę. Obie papryki włożyć do biekarnika i piec przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Upieczone papryki spłukać zimną wodą i obrać ze skórki. Rozgrzej grillową patelnię  i grilluj warzywa po obu stronach. W kubeczku wymieszaj oliwę z octem, prowansalskimi ziołami, solą i pieprzem do smaku. W drugim naczyniu ułóż kawałki cukinii,bakłażana i jedną paprykę pokrojoną w paski. Następnie polej nią jeszcze gorące warzywa. Odstaw na 1 godzinę. Przygotuj sos z grillowanej papryki. Paprykę pozbaw skórki i gniazda. Pokrój i przełóż do malaksera. Dodaj drobno pokrojony czosnek, włoskie  orzechy, suszone pomidory i  oliwę. Zmiksuj sos. Następnie wymieszaj z utartym serem i dopraw solą. Przystąp do montowania kanapki. Przekrój bułki na pół. Bułki można lekko podpiec. Posmaruj każdą połówkę sosem. Na dolnej połówce bułki ułóż lekko podgrzane lub zimne marynowane warzywa , pokrojone w cienkie paski ser feta. Na wierzchu połóż sałatę i przykryj drugą połówką bułki. Przekrój bułki na pół. Smacznego!

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.