Upiekłam kolejną porcję chleba pszenno żytniego i tak sobie pomyślałam, że zaraz zrobię kanapki. Chodził za mną twarożek z rzodkiewką i awokado. Niby nic specjalnego , nic trudnego do zrobienia, a jakie smaczne kanapki! Twarożek z rzodkiewką lubią wszyscy. Ja uwielbiam dodać do niego jeszcze różne zioła jak tajska bazylia. Słyszeliście o takiej bazylii. Wyrosła mi jeszcze lepiej niż zielona bazylia. Tajska bazylia jest lekko ostra, a jej aromat to krzyżówka bazylii z anyżem. Piękny zapach i fajny smaczek twarożku.
Twarożek z rzodkiewka i awokado na kanapki
Bardzo lubię przyrządzać kanapki, dekorować wymyślnie, a potem usiąść na tarasie i się nimi delektować! Tak proste danie, a daje tyle radości. Nie wiem czy tak działa tajska bazylia czy twarożek z rzodkiewką ale nieważne. Istotne jest to, że kanapki zasługują na powtórne objawienie.
Składniki:
200 g twarożku
3 rzodkiewki
1 duże awokado
kilka liści tajskiej bazylii
sól do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
Przygotowanie:
- Rzodkiewkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Twarożek wymieszać z solą i pieprzem.
- Dodać rzodkiewki i lekko wymieszać.
- Awokado pokroić na kawałki. Posmarować kromki chleba twarożkiem, a na wierzchu ułożyć kawałki awokado skropione cytryną.
- Całość posyp pieprzem i pokrojoną bazylią. Smacznego!
12 komentarzy
Mniam jakie pyszne śniadanko kochana :-)
Dziękuję!
Wszystko co lubię :) pięknie się prezentują Twoje kanapeczki :)
Dziękuję!
Świetne na śniadanko i kolację!!!
Tak, jem takie prawie codziennie!
Idealne śniadanko :) Pycha!
Super!
Nie jadłam awokado w takiej wersji, wygląda apetycznie i na pewno takie kanapki to samo zdrowie:-)
Dla mnie awokado to najbardziej uniwersalny owoc, który poza tym traktuje się jak warzywo…
Na taki twarożek mówi się u nas „awanturka” :)
O dzięki Kasiu za podpowiedź na nową nazwę kanapek!