Upiekłam kolejną porcję chleba pszenno żytniego i tak sobie pomyślałam, że zaraz zrobię kanapki. Chodził za mną twarożek z rzodkiewką i awokado. Niby nic specjalnego , nic trudnego do zrobienia, a jakie smaczne kanapki! Twarożek z rzodkiewką lubią wszyscy. Ja uwielbiam dodać do niego jeszcze różne zioła jak tajska bazylia. Słyszeliście o takiej bazylii. Wyrosła mi jeszcze lepiej niż zielona bazylia. Tajska bazylia jest lekko ostra, a jej aromat to krzyżówka bazylii z anyżem. Piękny zapach i fajny smaczek twarożku.
Bardzo lubię przyrządzać kanapki, dekorować wymyślnie, a potem usiąść na tarasie i się nimi delektować! Tak proste danie, a daje tyle radości. Nie wiem czy tak działa tajska bazylia czy twarożek z rzodkiewką ale nieważne. Istotne jest to, że kanapki zasługują na powtórne objawienie.
Twarożek z rzodkiewką
Składniki:
na 3 kanapki
200 g twarożku
3 rzodkiewki
1 duże awokado
kilka liści tajskiej bazylii
sól do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
Rzodkiewkę pokrój w bardzo małą kostkę. Twarożek wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj rzozdkiewki i lekko wymieszaj. Awokado pokrój na kawałki. Posmaruj kromki chleba twarożkiem, a na wierzczhu ułóż kawałki awokado skropione cytryną. Całość posyp pieprzem i pokrojoną bazylią. Smacznego!
12 komentarzy
Mniam jakie pyszne śniadanko kochana :-)
Dziękuję!
Wszystko co lubię :) pięknie się prezentują Twoje kanapeczki :)
Dziękuję!
Świetne na śniadanko i kolację!!!
Tak, jem takie prawie codziennie!
Idealne śniadanko :) Pycha!
Super!
Nie jadłam awokado w takiej wersji, wygląda apetycznie i na pewno takie kanapki to samo zdrowie:-)
Dla mnie awokado to najbardziej uniwersalny owoc, który poza tym traktuje się jak warzywo…
Na taki twarożek mówi się u nas „awanturka” :)
O dzięki Kasiu za podpowiedź na nową nazwę kanapek!