Witam w Nowym Roku 2023, który rozpoczynam przepisem na wytrawny tort surf and turf. Od wielu lat przygotowuję wytrawne torty na różnego rodzaju imprezy, głównie ze względu na dekoracyjny akcent tej potrawy, praktyczność w przygotowaniu jak i walory smakowe. Dzisiaj obchodzimy urodziny syna, więc przyrządziłam ten tort na jego specjalne życzenie. Tort kanapkowy można przygotować wcześniej, zarówno spody do tortu jak i nadzienie, po czym pięknie udekorować przed podaniem do stołu.
Co to jest surf and turf?
Wytrawny tort surf and turf oznacza, że przepisie obok owoców morza w tym przypadku krewetek jest też mięso. Ja wybrałam boczek do nadzienia oraz dojrzewającą szynkę do dekoracji. Uwielbiam połączenie ryb i owoców morza z wieprzowiną. Często podaję smażoną rybę z chrupiącym boczkiem. Zainspirowana moimi wcześniejszymi przepisami na surf and turf, przyrządziłam jedno nadzienie ze smażonym boczkiem, a drugie z krewetkami.
Tort kanapkowy
Z tortem kanapkowym po raz pierwszy spotkałam się w Szwecji. Nigdy wcześniej nie jadłam wytrawnego tortu. Kiedy więc zostaliśmy zaproszeni do przyjaciół na tort kanapkowy nie mogłam się doczekać, aby go spróbować. Za nim jednak to zrobiłam zachwyciła mnie dekoracja tortu, która już dawała wyobrażenie, że ten tort to będzie rodzinny przysmak. Nie omyliłam się! Od tej pory przygotowuję tort kanapkowy na różne okoliczności, w tym na Sylwestra.
Zaletą kanapkowego tortu jest fakt, że można go przyrządzić w różnej formie. Tym razem upiekłam drożdżowy spód do tortu w prostokątnej formie. Po przełożeniu podzieliłam tort na porcje i każdą udekorowałam szynką, krewetkami, jajkami, koktajlowymi pomidorami, oliwkami, świeżym ogórkiem i zieleniną. Do dekoracji tortu możecie użyć to co akurat macie pod ręką i lubicie. Najważniejsze, żeby tort smakował i ładnie się prezentował.
Drożdżowy spód do tortu
prostokątna forma o wymiarach 18 cm x 30 cm
Składniki:
850 g pszennej mąki
50 g świeżych drożdży
700 – 750 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie wymieszanej z cukrem. Odważyć mąkę i dodać rozpuszczone drożdże oraz oliwę. Zagnieść dość luźne, lekko klejące ale odchodzące od boków ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sól. Najlepiej wyrobić ciasto w mikserze używając haka do wyrabiania. Przykryć naczynie z ciastem folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Nastawić piekarnik na 250ºC na termoobieg. Prostokątną formę o wymiarach 18 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto równomiernie, aby wyrosło jak najprościej. Najlepiej zwilżyć palce oliwą, wtedy ciasto łatwiej się rozciąga. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180ºC na termoobiegu i piec jeszcze przez 15 – 20 minut. Temperaturę najlepiej dostosować do możliwości piekarnika. Upieczony chleb ostudzić. Odciąć skórki chleba, tak aby powstał równy prostokąt. Rozkroić spód na 3 placki.
Nadzienie z boczku
150 g wędzonego boczku
150 g majonezu
10 listków świeżej bazylii
6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
150 g creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany
½ łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Osączyć na papierowym ręczniku. Ostudzony boczek drobno posiekać. Pokroić pomidory i bazylię. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić nadzienie pieprzem i ewentualnie solą. Uwaga, wszystkie składniki oprócz creme fraiche są już słone, więc trzeba uważać, aby nie przesolić nadzienia.
Nadzienie z krewetek
400 g krewetek, gotowanych
200 g majonezu
250 g creme fraiche
100 ml posiekanego kopru
sól do smaku
Obrane ze skorupek krewetki drobno posiekać. Dodać koper, majonez, creme fraiche i wymieszać. Doprawić solą.
Dekoracja tortu
100 g szynki dojrzewającej
250 g krewetek
5 jajek ugotowanych na twardo
20 pomidorów koktajlowych
1 ogórek
cytryna
oliwki
zielenina – koper, rukola
Wytrawny tort surf and turf – montowanie
Na pierwszy placek rozprowadzić porcję krewetkowego nadzienia. Przykryć drugim plackiem, który następnie posmarować całym nadzieniem z boczku. Położyć na wierzch ostatni placek i posmarować cienko nadzieniem krewetkowym. Zawinąć tort w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Tort można dekorować w całości lub pokroić na porcje i każdą osobno udekorować. Udekorowane kawałki tortu ułożyć obok siebie na dużym półmisku lub marmurowej desce. Smacznego!