Kochani, mamy Nowy Rok 2018. Dzisiaj pewnie wszyscy śpią cały dzień…My również pospaliśmy niemało, a teraz pora coś zjeść, pora na sylwestrowe resztki! Nigdy nie gotuję w Nowy Rok, bo zjadamy to co pozostało po sylwestrowej imprezie, a pozostało niemało. Zapraszam Was na sylwestrowe guide. Znajdziecie tutaj znane już Wam przepisy, które nie tylko pasują na Sylwestra ale również na inne domowe party. Na imprezę przygotowałam szwedzki tort kanapkowy. U nas to klasyka na Sylwestra. Tort kanapkowy na zimno to nie tylko świetne danie na zimno ale również dekoracja stołu.
Tort kanapkowy na Sylwestra można przygotować wcześniej, a na dzień przed podaniem udekorować. Tort kanapkowy przyrządzam na różne sposoby, za każdym razem innym. Najczęściej jest to tort na bazie krewetek i ryb. Lubię również mieszać różne nadzienia…Taki tort to eksplozja smaku!
Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem. Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka, przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy.
Tort kanapkowy na Sylwestra
Składniki:
16 porcji
Spód do tortu
pszenna drożdżówka podwójna porcja, tutaj przepis
Nadzienie z krabowych paluszków
1 opakowanie krabowych paluszków, ok. 250 g
3 łyżki utartego chrzanu
2 łyżki pokrojonego kopru
200 g majonezu
200 g twarożku typu greckiego
sól do smaku
Nadzienie krewetkowe
300 g gotowanych krewetek
200 g majonezu
200 g twarożku typu greckiego
3 łyżki kopru
sól i pieprz do smaku
Nadzienie warzywne
pęczek rzodkiewek
20 cm pora
100 g majonezu
150 g greckiego jogurtu
sól i kajeński pieprz do smaku
Dekoracja
200 g wędzonego łososia
jarmuż
pomidorki koktajlowe
świeży ogórek
świeży koper
Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij skórki i rozkrój spód na 4 placki.
Przygotuj 3 miski. Do nadzienia krabowego pokrój krabowe paluszki w cienkie paseczki. Dodaj resztę składników, dopraw solą i wymieszaj. Krewetki obierz ze skorupek i drobno pokrój. Dodaj koper, sól, majonez, twarożek i wymieszaj.
Przygotuj nadzienie z warzyw. Rzodkiewki pokrój w bardzo drobną kostkę. Por pokrój w cieniutkie paski. Odłóż 3 łyżki rzodkiewki. Resztę rzodkiewki wymieszaj z porem, majonezem, jogurtem i przyprawami. Dopraw nadzienie solą.
Ułóż pierwszy placek na paterze i rozprowadź połowę krabowego nadzienia, przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj warzywne nadzienie. Przykryj trzecim plackiem i posmaruj nadzieniem krewetkowym. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj resztą krabowego nadzienia. Posmaruj również boki tortu. Brzegi tortu udekoruj jarmużem, plastrami ogórka i pomidorami nadzianymi na wykałaczki. Brzeg tortu posyp rzodkiewką. Następnie zrób rozetki z łososia i ułóż na wierzchu tortu. Udekoruj ogórkiem i koprem.
P.S.
Tort można przygotować na dzień przed podaniem. Posmarowany nadzieniem tort należy owinąć w folię i wstawić do lodówki na noc. W dniu podania wystarczy udekorować tort.
10 komentarzy
Tort kanapkowy też robię :) to też skandynawski wynalazek i jest świetny :) szybki i smaczny :) za trzy tygodnie znowu impreza i mam juz go w planach :)
Też uważam, że tort kanapkowy to świetny wynalazek. Moja rodzina jest zawsze zachwycona!
Ale pyszności na stole – szkoda że mnie tam nie było .
Dzięki!
U nas też nie marnuje się jedzenia ani po świętach ani po Sylwestrze. W następne dni robimy kanapki na ciepło. Twój tort kanapkowy jest genialny, pięknie wygląda i musi też tak smakować.
Był wspaniały!
Imponujący! :)
Wow!!!!
Wow genialny pomysł na tort w innym wydaniu :D
Oryginalnie i ciekawie! :)