Tosty, grzanki i kanapki z grzybami to prawdziwy rarytas. Ostatnio delektuję się grzybami niemalże codziennie. Kurki wciąż można kupić lub uzbierać w lesie. Te złoto żółte, lekko pieprzne grzyby są niewątpliwie oznaką jesieni i hitem w mojej kuchni. Smażone grzyby są wspaniałe, ale czy próbowaliście je okrasić żurawiną?
Kurki saute z karmelizowaną żurawiną na chrupiącej kromce z chleba tostowego
Na kolację przyrządziłam kurki saute na kanapki. Pytacie co to jest saute? Ot grzyby wrzucone na rozgrzane masło i usmażone na złoty kolor. Ważne jest aby smażyć grzyby w wysokiej temperaturze.
Grzyby zawierają dużo wody, której nadmiar musi szybko odparować. Do smażenia grzybów stosuję dużą patelnię. Jeśli mam dużo grzybów to smażę je w mniejszych porcjach. Podobnie postępuję z żurawiną. Lubię kiedy jest dobrze usmażona, a czerwone owoce wciąż są w całości. Rozgryzając borówką wydobywa się z niej kwaśny smak, który zaraz jest neutralizowany rozpuszczonym w maśle cukrem.
Składniki:
250 g świeżych kurek
2 łyżki karmelizowanej żurawiny
1 łyżka świeżych ziół, u mnie rozmaryn i pietruszka
4 kromko razowego chleba
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zacząć od gotowania karmelizowanej żurawiny. 150 g świeżej lub mrożonej żurawiny usmażyć na łyżce masła z dodatkiem 2 łyżek cukru. Smażyć, aż żurawina zacznie gęstnieć ale wciąć będzie cała.
- Kromki chleba opiec lekko w opiekaczu. Kurki oczyścić i podzielić, jeśli są duże. Na patelni rozgrzej masło i wrzucić grzyby. Smażyć w wysokiej temperaturze, tak aby grzyby szybko odparowały wodę. W przeciwnym razie grzyby będą się gotować a nie smażyć.
- Doprawić kurki solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Ułożyć porcje grzybów na kromkach chleba na przemian z żurawiną. Dodatkowo posypać natką pietruszki. Podawać kanapki na gorąco. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Zamiast kurek można użyć inne leśne grzyby lub grzyby z uprawy.
2 komentarze
Mniam Gosiu ale apetyczna kanapka :-)
Cieszę się, że Ci przypadła do smaku!