Super proste ciasto, nie wymagające dużego nakładu pracy to na pewno ciasto ze śliwkami i kruszonką. Baaaardzo, bardzo lubię ciasto ze śliwkami, więc kiedy jest sezon na śliwki to muszę się nimi nacieszyć. Ciasto na niedzielę jest idealne. Najlepsze są dojrzałe śliwki, z których pestka wyskakuje jak z procy. Bez problemu można je rozerwać na dwie połówki. Granatowe, a w środku żółte, słodkie i soczyste owoce. Jakby ktoś postawił przede mną kosz dojrzałych śliwek, to zjadłabym je z ochotą. No cóż te parę śliwek, których mi zostało wykorzystałam do ciasta. Ciasto na delikatnym kruchym spodzie ze słodką kruszonką. Czas na niedzielną kawę i kawałek ciasta ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
Forma 25 cm x 25 cm
250 g pszennej mąki
50 g cukru
150 g masła, zimnego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
20 śliwek
cukier puder do posypania
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Zimne masło pokrój na kawałki, a następnie posiekaj z mąką i cukrem. Kiedy zaczną się tworzyć okruchy dodaj śmietanę i żółtko. Zagnieć szybko ciasto. Oderwij jedną trzecią ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmij papier z wierzchu i umieść ciasto w formie wraz z papierem pod spodem. Podpiecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij resztę ciasta z lodówki. Rozetrzyj między palcami na kruszonkę lub utrzyj na tarce. Podziel śliwki na pół i ułóż na podpieczonym spodzie rozcięciami ku górze. Posyp równomiernie kruszonką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika do ostudź. Przed pokrojeniem posyp cukrem pudrem.
1 Komentarz
genialne ciacho