Prawie każde danie zaczyna się od krojenia cebuli. Krojenie cebuli nie należy do przyjemności. Wiadomo wszystkim, wszem wobec. Już obierając cebulę zaczynam pociągać nosem, a kiedy zaczynam ją kroić to tonę w łzach. Krojenie cebuli jest jedną z najmniej przeze mnie lubianych czynności w kuchni i basta! Dlaczego cebula piecze w oczy? Cebula już podczas obierania zaczyna wydzielać gaz. Podczas krojenia proces ten przybiera na sile i powoduje pieczenie oczu.
Czy jest jakaś porada na bezłzawe krojenie cebuli?
Zauważyłam, że pod włączonym okapem krojenie cebuli jest o wiele przyjemniejsze. Włączam wiatrak na maxa i nawet nie uronię jednej łzy! Inni zalecają moczenie cebuli w bardzo zimnej wodzie, a nawet jej mrożenie. Nic po tej poradzie jeśli wymaga ona wcześniejszego przygotowania. Ale ten sposób krojenia cebuli działa! Kolejnym sprawdzonym sposobem jest użycie okularów do pływania. Porada ta działa 100% pod warunkiem, że okulary ściśle przylegają do oczu. Kolejna wypróbowana porada to żucie gumy podczas krojenia cebuli. Jest niezawodna! Najbardziej bezsensowna porada, na którą natrafiłam pobiła wszelkie rekordy. Istnieje przekonanie, że trzymanie w zębach zapałki lub kawałek cytryny pomaga przy krojeniu cebuli. Jestem ciekawa czy zapałkę trzeba podpalić…
Krojenie dużej ilości cebuli jest jednak uciążliwe. Używam wtedy mojego kuchennego asystenta. Bez płaczu uzyskuję drobno pokrojoną cebulę. Przy okazji mogę pokroić czosnek i inne warzywa dosłownie w kilka sekund. Jeśli już kroję cebulę ręcznie to używam bardzo ostrego noża.
Dlaczego cebula piecze?
Cebula zawiera siarkę i enzymy. Kiedy zaczynamy kroić cebulę, uszkadzamy komórki i wtedy następuje połączenie siarki i enzymów, co inicjuje kaskadę chemicznych reakcji, których rezultatem jest powstanie kwasu siarkowego. Opary siarki rozpuszczają się w płynie łzowym oka, skutkiem czego wytwarza się kwas siarkowy, który powoduje pieczenie oczu.