Uwielbiam proste i pyszne dipy do obiadu w 5 minut! Nigdy nie byłam zwolenniczką kupnych dipów, które zawierają konserwanty, substancje zagęszczające, barwniki i bóg wie co jeszcze. Przecież tak łatwo można zrobić domowy dip! Dzisiaj chcę Wam zaproponować 3 dipy, które przyrządzam często do obiadu, na który składają się frytki z batatów i schabowe.
Ulubione dipy do obiadu
Najprostszy dip to dip czosnkowy. Przyrządzam go z jogurtu, majonezu i czosnku. Czasami zamiast świeżego czosnku dodaję sól czosnkową lub pieczony czosnek. Ilość czosnku można dopasować wedle własnego smaku. Dip czosnkowy świetnie pasuje do frytek i smażonego mięsa. Bardzo lubię frytki z batatów. Lekko słodkie frytki cudownie smakują z czosnkiem.
Kolejny dip to dip w stylu włoskim. Jest kwaśna, gęsta śmietana wymieszana z zielonym pesto lub czerwonym pesto. Oczywiście taki dip będzie jeszcze lepszy, jeśli zmiksujecie domowe pesto. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam kupne pesto.
Ostatni z moich ulubionych dipów to hummus z ciecierzycy. Przyrządzam hummus według tego przepisu. Nie widzę potrzeby, żeby go ulepszyć, bo hummus tak przyrządzony i doprawiony jadam od kilku lat, polecam rodzinie, znajomym i na blogu.
Miseczki do dipów
Dipówki czyli małe miseczki do dipów to praktyczne naczynia, które z łatwością można dopasować do posiadanej zastawy stołowej. Osobiście uwielbiam łączyć różnego rodzaju talerzyki, talerze, półmiski czy miseczki, mieszać porcelanę z ceramiką czy drewno z metalem. Bardzo podobają mi się rustykalne miseczki do dipów na drewnianej podstawce, które możecie nabyć w sklepie internetowym Garneczki.pl. W dipówkach marki Ladelle podaję domowe pesto, sosy, dipy i inne dodatki jak oliwki, bakalie czy orzechy.