Ostatnio jadłam pyszną kremówkę. Czekoladowa tarta ala kremówka powstała z miłości do kremówki, bo to jedno z moich ulubionych ciast. Mam słabość do kremowych ciast. W tym przepisie upiekłam czekoladowy spód do tarty, który następnie napełniłam zimnym kremem czekoladowym na bazie czekoladowego budyniu, masła i czekolady.
To ciasto można zrobić na dwa sposoby. Wybrałam ten szybszy, czyli dodałam masło do ciepłego kremu budyniowego. Inny sposób to to zmiksować większą porcję masła na puszysto, a potem dodawać budyniowy krem podczas miksowania oczywiście. Pierwszy sposób jest łatwiejszy ale ciasto musi postać w lodówce przynajmniej 5 godzin, aby się mogło ściąć. Ten sposób to rónież mniej masła do masy czekoladowej.
Czekoladowa tarta to pyszny deser i jeśli chcecie go zrobić całkowicie bez pieczenia to polecam jedynie pokruszyć jakieś czekoladowe ciastka i wymieszać ze stopionym masłem. Taką kruszonką należy wyłożyć dno i boki formy, w której planujemy zrobić tartę i włożyć do lodówki.
Ja upiekłam czekoladowy spód do tarty, ponieważ chciałam wykorzystać kamienne kuleczki do obciążenia. Jest to mój nowy nabytek z serii potrzebne kuchenne akcesoria. Takie kuleczki świetnie obciążają kruche ciasto na tartę lub ciasto francuskie. Można je nabyć w sklepie internetowym Garneczki.pl. Kuleczki ceramiczne świetnie obciążają, bo swoje ważą. Ja posiadam opakowanie o wadze 850 g marki küchenprofi, które możecie nabyć tutaj. Prze użyciem wystarczy kuleczki opłukać wodą, bo są trochę zapylone. Takie ceramiczne kuleczki do pieczenia to świetna sprawa. Polecam, może komuś jako prezent na gwiazdkę? Ja bym nie miała nic przeciwko temu.
Wracając do dzisiejszego deseru to podałam tartę z bitą śmietaną doprawioną amaretto i espresso. Dodatkowo posypałam deser czekoladą. U mnie w domu to sami smakosze czekolady, więc tarta z czekoladowym kremem była strzałem w dziesiątkę. Koniecznie wypróbujcie przepis poniżej!
Czekoladowa tarta kremówka
okrągła form z ruchomym dnem o średnicy 23 cm
Składniki:
Kruchy czekoladowy spód
185 g pszennej mąki
50 g cukru
120 g masła, zimnego
40 g kakao
szczypta soli
2 żółtka
Krem budyniowy
80 g skrobii kukurydzianej
60 g kakao + 2 łyżki
900 ml mleka
250 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżka kawy neski
2 łyżki masła
200 g + 50 g czekolady, 70% kakao
300 ml śmietanki, 36%
3 łyżki likieru amaretto
1 łyżka neski w proszku
Nastaw piekarnik na 180ºC. Posiekaj nożem mąkę, cukier, kakao i zimne masło. Kiedy utworzą się grudki dodaj żółtka i zagnieć ciasto, tylko do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż dno i boki ciastem. Wstaw formę do lodówki na 30 minut. Schłodzony spód nakłuj widelcem i przykryj ceramicznymi kulkami. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 15 minut. Upieczony spód ostudź.
W połowie mleka rozpuść skrobię kukurydzianą i neskę. Resztę mleka zagotuj z cukrem i wanilią. Następnie wlej mleko kakaowe, energicznie mieszając. Gotuj budyń, aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Mieszaj, aby się nie przypalił. Zdejmij z kuchni i dodaj pokruszoną czekoladę. Na koniec dodaj masło i wymieszaj krem. Wylej krem na ostudzony spód. Przykryj tartę folią i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin lub na noc.
Ubij śmietankę. Rozpuść neskę w amaretto i dodaj do śmietanki cały czas ubijając. Posmaruj tartę śmietanką i posyp startą czekoladą. Pokrój ciasto na kawałki. Smacznego